Afte în gât: Prevenirea și tratarea acestora
Aftele sunt mici leziuni de culoare albă care pot apărea și în gât. Aftele în gât sunt provocate de sistemul imunitar slăbit, antibiotice sau alte medicamente. Aftele sunt recurente, putând fi de dimensiuni mici, dar și mai mari. Afta poate apărea individual sau poate apărea și grupat. De obicei, acestea se pot vindeca fără administrarea vreunui tratament medicamentos.
În cazul ulcerațiilor aftoase majore, medicii recomandă un tratament care atenuează durerea, previne infecția sau oprește leziunea. Pentru a vindeca aftele în gât se folosesc antiinflamatoare, antihistaminice, antiseptice orale și antifungice.
Afte în gât: Tratamente pe bază de steroizi ori corticoizi
Pentru formele mai grave de afte sunt recomandate injecțiile locale cu steroizi ori corticoizi. Pentru a reuși să eviți suprainfectarea aftelor și să accelerezi procesul de vindecare este foarte important să păstrezi o igienă reguroasă a cavității bucale.
Din moment ce ai observat că suferi de afte în gât este necesar să eviți alimentele excesiv de dure, reci sau fierbiți. De asemenea, alimentele foarte condimentare, acide sau iritante. Din gama alimentelor de evitat în această perioadă sun alunele sau citricele.
Se recomandă să nu folosești soluții empirice pentru a trata aftele din gât. Dacă riști să folosești aceste soluții poți să înrăutățești dramatic starea aftelor. Aplicarea unor substanțe caustice, toxice sau iritative vor inflama și mai mult locul afectat provocând o durere ascuțită.
Dacă reușești să menții un regim de alimentație rezonabil, o igienă bucală reguroasă și îți întreții sistemul imunitar cu ajutorul vitaminelor, vei reuși să scapi rapid de aftele din gât.
Acestea pot fi diagnosticate prin analizele de sânge sau biopsia țesutului afectat. Tratamentul este prescris dacă este vorba de o erupție severă sau dacă există suspeciunea unui virus. De asemenea, dacă persoana suferă de un deficit de vitamine sau de un dezichilibru hormonal, tratamentul poate dura chiar și două săptămâni.
Remedii naturiste pentru tratarea aftelor în gât
Pe lângă tratamentul medicamentos, există și remedii naturiste, pe care le poți încerca acasă. În cazul în care simți un disconfort foarte puternic, poți face o gargară cu ceaiuri sau cu apă sărată. Poți folosi ceaiuri din busuioc, cimbrișor, mușețel sau levănțică.
Laptele, iaurtul sau mierea pot ameliora durerea în gât. Pentru tratarea aftelor în gât este folosită și gargara cu apă caldă cu bicarbonat de sodiu. Acest remediu naturist este eficient în cazul în care aftele bucale sunt într-un număr mai mare.
Dacă remediile naturiste nu au dat rezultate, este necesar să mergeți la medic pentru a preveni o formă mai gravă a acestora. Aftele în gât nu sunt periculoase în faza lor incipientă, însă dacă acestea încep să se ulcereze, consecințele pot fi grave.
Factorii ce favorizează apariția aftelor în gât
Aftele în gât pot fi cauzate de varii motive, de obicei acestea aparând dacă suferi de alergii alimentare la nuci, alune, ciocolată sau brânzeturi fermentate. Unele persoane se confruntă cu aftele în gât din cauza deficiențelor nutriționale, precum lipsa acidului folic, a vitaminei B sau suferă de boala Crohn.
Stresul, variațiile termice, dereglările hormonale sau traumatismele minori pot provoca afte în gât. Aftele apar de obicei la femei sau copii, având o formă rotundă, cu diametrul sub 1 cm, dureroase și dacă acestea nu sunt tratate la timp se pot ulcera.
În multe cazuri, acestea se vindecă spontan, în 7-14 zile, fără să lase cicatrice. Însă, există cazuri în care aftele în gât se tratează timp de o lună.
Este recomandat să consulți un medic în cazul în care aftele bucale au dimensiuni neobișnuit de mari. Dacă apar noi afte în gât înainte ca cele vechi să se vindece complet este necesar să recurgi la un tratament de urgență. Din moment ce acestea apar într-un număr mai mare, provoacă dificultăți la consumarea alimentelor. De asemenea, aftele în gât sunt însoțite de o durere severă, provocând și febră.