Prima pagină » International » Aflându-se în prag de incapacitate de plată, Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie

Aflându-se în prag de incapacitate de plată, Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie

11 apr. 2022, 09:42,
în International

Rusia amenință cu acțiuni în justiție. Ministrul de finanţe Anton Siluanov a declarat că statul rus va apela la instanţă, în cazul în care Occidentul va încerca să o forţeze să intre în incapacitate de plată.

„Bineînțeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii își primesc plățile. Vom prezenta în instanță documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât și în ruble. Nu va fi un proces ușor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăților”, a declarat ministrul Siluanov.

Rusia amenință cu acțiuni în justiție, grafic ce insinueaza economia in scadere a Rusiei in urma sanctiunilor Occidentului

săptămâna trecută, ministrul Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii

În prag de incapacitate de plată, Rusia ameninţa cu acţiuni în justiţie

Ministrul Anton Siluanov a precizat că Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie, dar nu a detaliat opțiunile legale ale statului. După mai bine de un secol, Rusia se confruntă pentru prima dată cu incapacitate de plată externă suverană. La începutul acestei săptămâni, statul rus a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligațiuni internaţionale în ruble, deşi plata era scadentă în dolari americani.

De asemenea, săptămâna trecută, ministrul Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că își plătește creditorii.

„Cu toate acestea, politică deliberată a țărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată”, a declarat oficialul rus.

Acesta a mai precizat că datoria externă a Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble, respectiv 261,7 miliarde de dolari, iar din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

O eventuală intrare în incapacitate de plată era un lucru de neimaginat până de curând, Rusia nemaintrand în incapacitate de plată după revoluția din 1917. Dar trebuie avut în vedere că obligațiunile sale de acum au apărut ca un punct fierbinte în lupta economică cu țările occidentale, cu toate că statul rus a beneficiat de recomandare de investiție în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.

Rusia amenință cu acțiuni în justiție, rubla ruseasca, bancnote rusesti

După mai bine de un secol, Rusia se confruntă pentru prima dată cu incapacitate de plată externă suverană

Avertisment pentru singura țară din UE care s-a oferit să plătească în ruble

Într-o altă ordine de idei, amintim că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un avertisment către Ungaria, prima țară care a acceptat să plătească energia rusă în ruble.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul este foarte clar din punct de vedere juridic. Ceea ce sugerează Putin – transformarea euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar însemna o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocolești sancțiunile pe care le impunem Rusiei”, a explicat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit declarației acesteia, Uniunea Europeană a avut deja discuții pe acest subiect cu autoritățile de la Budapesta și deocamdată, pană la probe contrarii, statul ungar pare să respecte sancțiunile față de Rusia.

„Niciodată nu am văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă. Și cred că pentru fiecare dintre statele membre rămâne o întrebare: ‘vreau să fiu primul care rupe această unitate?’ Cred că nu”, a estimat oficialul, cu referire la Ungaria.

Toate acestea, în contextul în care premierul Ungariei, Viktor Orban, a menționat că țara sa a fost dispusă să plătească pentru gazul rusesc în ruble, după ce Vladimir Putin a semnat un decret în care se precizează ca „țările neprietenoase” trebuie să achite importurile de gaz în moneda rusă.

Având în vedere toate acestea, Rusia amenință cu acșiuni în justiție, dacă va fi condusă până în momentul în care să se afle în incapacitate de plată.

Rusia amenință cu acțiuni în justiție, steagul Rusiei fluturand in fata unor cladiri

Siluanov a mai precizat că datoria externă a Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble, respectiv 261,7 miliarde de dolari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024