Afla secretul MUMIILOR din DESERTUL ATACAMA

de: BZI.ro
13:05, 05 nov. 2013
Mostrele de par prelevate de la mumii descoperite in regiunea orasului chilian San Pedro de Atacama demonstreaza ca civilizatiile prehispanice din aceasta zona geografica cunosteau planta de tutun si fumau intr-un interval istoric cuprins intre anii 100 i.d.Hr si 1450 d.Hr.
Potrivit Live Science, citata de Agerpres, consumul de nicotina se producea la nivelul intregii societati, indiferent de statusul social sau de averea fiecaruia.
Aceasta descoperire infirma teoria destul de raspandita in randul arheologilor si antropologilor conform careia oamenii din aceasta regiune au fumat tutun pentru o scurta perioada de timp inainte de a trece la substante halucinogene.
„Ideea era ca in jurul anului 400 d.Hr, oamenii din regiunea San Pedro de Atacama fumau tutun din pipe si apoi au trecut treptat la inhalarea de dimetiltriptamina” (DMT – o substanta cu proprietati halucinogene), conform lui Hermann Niemeyer, specialist in chimie organica de la Universitatea Chile din Santiago. „Noi demonstram ca aceasta ipoteza este incorecta”, a adaugat el.
Practicile fumatului si a consumului de substante halucinogene erau adanc inradacinate in cultura si sistemul de gandire al majoritatii societatilor prehispanice. In acest areal geografic se dezvolta in mod natural plantele de tutun (Nicotiana) si respectiv speciile de Anadenanthera care contin triptamina (substanta halucinogena).
Concluziile privind tabagismul populatiilor prehispanice provin din analiza mostrelor de par prelevate de la 56 de mumii descoperite in Chile, mumii care provin din perioada 100 i.d.Hr. – 1450 d.Hr. Mumiile au fost extraordinar de bine conservate in solul cu salinitate ridicata al desertului Atacama. Echipa de cercetatori a identificat urme de nicotina in parul a 35 de mumii din aceasta perioada.
Concluziile acestui studiu urmeaza sa fie facute publice.