AFIR suspendă controalele în fermele ieșenilor. Fermierii vor primi fonduri europene după ce vor trimite documentele justificative de plată

de: Raluca Costin
02:00, 14 aug. 2020

Vizitele în teren la fermele ieșenilor care au solicitat fonduri europene vor fi înlocuite cu documente justificative. Potrivit AFIR, din cauza pandemiei de COVID-19, au fost luate măsuri pentru limitarea riscului de răspândire și infectare cu SARS-COV-2. Astfel, pentru anul 2020 s-a stabilit că efectuarea vizitelor pe teren în etapa de evaluare-selectare a cererilor de finanțare, precum și cele pentru autorizarea cererilor de plată se vor realiza diferit față de cum erau obișnuiți beneficiarii din Iași

Vizitele în teren la fermele ieșenilor care au solicitat fonduri europene vor fi înlocuite cu documente justificative. Astfel, pentru cererile de finanțare aflate în etapa de evaluare-selectare, vizita pe teren va fi înlocuită cu documente justificative relevante transmise de beneficiarii din Iași. Pentru autorizarea la plată a cererilor de plată aferente tranșelor finale, efectuarea vizitei pe teren se poate înlocui cu documente justificative relevante transmise de beneficiari dacă prin amânarea vizitei pe teren există riscul depășirii termenelor procedurale incidente.

Fermierii din Iași care au solicitat fonduri europene vor primi banii după ce trasmit online documentele justificative

Potrivit directorului CRFIR Nord-Est, Anghel Ficu, fermierii din Iași au transmis online documentele necesare obținerii fondurilor europene, de la începutul pandemiei de COVID-19.

AFIR e prima instituție digitalizată și noi reușeam să colaborăm cu beneficiarii foarte bine și înainte de pandemie. Acum a fost un volum mai mare de muncă pentru că am încercat să reducem interacțiunea cu publicul, am primit e-mail-uri cu documente, am discutat cu beneficiarii prin e-mail și am redus și activitatea de pe teren, deci nu am mers decât acolo unde era urgent pentru ca beneficiari să obțină fondurile europene”, a declarat Anghel Ficu, director executiv Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR), Nord-Est.

Beneficiarii din Iași au încasat în anul 2020 peste 15 milioane de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

În cazul în care vizitele pe teren din fermele ieșenilor nu pot fi înlocuite prin examinarea documentelor justificative în sensul că documentele justificative finale nu sunt suficiente pentru a permite luarea unei decizii cu privire la implementarea operațiunilor, se va autoriza plata, iar vizitele pe teren se vor efectua ulterior autorizării la plată imediat ce condițiile permit. Decizia de a înlocui vizitele pe teren cu documente justificative se va lua în urma analizei contextului epidemiologic existent la nivelul fiecărui proiect sau structură AFIR. Beneficiarii din Iași au încasat în anul 2020 peste 15 milioane de euro, fonduri europene, pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural.

Sprijin nerambursabil de maximum 50.000 de euro

Tinerii fermieri din Iași pot solicita sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 disponibilă până la data de 15 octombrie 2020. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro sunt destinați tinerilor care se reîntorc din străinătate și vor să devină fermieri.

Tinerii reîntorși din străinătate vor putea accesa 50.000 de euro, fonduri europene, pentru a se instala ca tineri fermieri

Solicitanții eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin această linie de finanțare sunt tinerii fermieri din Iași care se instalează ca șefi unici ai exploatației agricole și persoanele juridice cu mai mulți acționari, unde un tânăr fermier se instalează. În această sesiune de finanțare vor putea accesa fonduri europene și tinerii fermieri din Iași, dar și din restul țării care au revenit din străinătate. Aceștia au la dispoziție 20 de milioane de euro pe care îi pot accesa pentru a dezvolta afaceri în mediul rural, cu fonduri nerambursabile.