AFIR plătește și în anul 2021 fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici, de familie. Noi proiecte din Iași au fost aprobate la finanțare

de: evelina.chitoroaga
02:00, 16 feb. 2021

Noi fonduri europene vor fi virate de AFIR beneficiarilor din Iași care vor banii pentru dezvoltarea fermelor mici, de familie. Suma totală pe care o vor primi fermierii din Iași este de 90.000 de euro, pentru proiectele eligibile și selectate la finanțare, depuse în submăsura 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”

Fermierii din Iași care au depus proiecte la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în anul 2019, și au fost selectate la finanțare, primesc fonduri europene în valoare de 90.000 de euro. Cele 6 proiecte selectate la finanțare presupun investiții în mediul rural, în ferme zootehnice, apicole sau vegetale. Fiecare beneficiar din Iași va primi 15.000 de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Unul dintre proiectele aprobate la finanțare este al ieșencei Mihaela Stroian, din comuna Costuleni, care va investi banii primiți în modernizarea unei ferme apicole.

Un alt proiect, denumit „Modernizarea și dezvoltarea exploatației de creșterea vacilor pentru lapte aparținând familiei Asmarandei”, va fi finanțat de AFIR. Ion Asmarandei, din comuna Miroslovești, va dezvolta ferma zootehnică a familiei cu cei 15.000 de euro obținuți de la AFIR. Plățile din perioada 2015-2020 pentru beneficiarii din Iași care au solicitat fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici se ridică la jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

În anul 2020, AFIR a efectuat plăți în valoare de aproape 20 de milioane de euro către beneficiarii din Iași care au solicitat fonduri europene în cadrul diverselor scheme de finanțare din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. În luna ianuarie 2021, suma plătită în Iași este de 1,4 milioane de euro, iar pentru beneficiarii din regiunea Nord-Est, Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est a plătit 6,64 milioane de euro.

Ieșenii primesc fonduri europene pentru dezvoltarea fermelor mici în valoare de 90.000 de euro

O parte din sumele acordate de AFIR beneficiarilor din Iași au fost utilizate pentru achiziția de utilaje agricole performante. Fermierii din Iași care vor să facă agricultură performantă au profitat de șansa de a obține fonduri nerambursabile pentru a achiziționa utilaje agricole noi, astfel că, în cadrul PNDR 2014-2020, a crescut interesul pentru accesarea acestor sume de la Uniunea Europeană. Suma totală plătită acestor fermieri care au depus proiecte eligibile în ultimii 5 ani este de 6,8 milioane de euro, sume accesate în cadrul submăsurii 4.1- „Modernizarea exploatațiilor agricole”.

De asemenea, banii au fost accesați și pentru înființarea de exploatații pomicole în mai multe comune din Iași. Banii accesați de agricultorii din Iași care au investit în domeniul pomicol se ridică la aproximativ 3 milioane de euro, o parte dintre aceste proiecte fiind deja finalizate. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au obținut fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural. Tinerii care lucrează în străinătate și vor să revină în țară, în localitățile natale, pot să-și deschidă afaceri cu fonduri europene cuprinse între 40.000 și 50.000 de euro.

Tinerii care se întorc din diaspora în Iași pot accesa până la 50.000 de euro, fonduri europene pentru instalarea tânărului fermier

Deși sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri” a fost deschisă de aproape două luni, niciun ieșean nu a depus proiecte. Tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este sută la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ).

De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.