AFIR le-a plătit ieșenilor fonduri europene în valoare de 111 milioane de euro, pentru cererile depuse în perioada 2014-2020. Cei mai mulți bani au mers în mediul rural

de: Raluca Costin
02:00, 08 nov. 2021

AFIR a virat în conturile beneficiarilor de fonduri europene din Iași 111 milioane de euro. Banii au fost solicitați în perioada 2014-2020 pentru investiții în mediul privat sau în cel public. Cei mai mulți bani le-au fost achitați ieșenilor care au dezvoltat afaceri în mediul rural, fiind vorba aici despre suma de 84 de milioane de euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) le-a achitat beneficiarilor din Iași fonduri europene în valoare de 111 milioane de euro, pentru solicitările depuse în PNDR 2014-2020. În această perioadă au fost încheiate 1.169 de contracte, în valoare de 154 de milioane de euro, din care au fost plătite 111 milioane de euro.

Cei mai mulți bani au intrat în conturile ieșenilor care au demarat investiții în mediul rural. Astfel, au fost plătite fonduri nerambursabile în valoare de 84 de milioane de euro, fiind semnate 939 de contracte. Primăriile din județ care au depus proiecte în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au primit 70 de milioane de euro. Potrivit directorului AFIR Iași, plățile continuă pentru ceilalți beneficiari.

„În continuare se fac plățile către beneficiarii din Iași, dar și din restul Regiunii de Nord-Est. Dacă se semnează contractele, se îndeplinesc toate condițiile pentru ca banii să fie virați. Procesul se derulează rapid, astfel că beneficiarii au banii în conturi. De exemplu, la submăsura 17.1, cei care au depus cereri până acum primesc banii în 60 de zile de la semnarea contractelor de finanțare. La noi, termenul maxim de plată, de la semnarea contractului, este de 90 de zile”, spune Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR Iași.

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte află la jumătatea acestei luni dacă primesc banii

Unele dintre sumele virate de AFIR au fost pentru tinerii fermieri, care au depus cereri de finanțare în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Ieșenii care s-au instalat ca tineri fermieri au semnat 140 de contracte în valoare de 5,9 milioane de euro, iar suma plătită până în prezent este de 5 milioane de euro. În ultima sesiune de depunere a proiectelor deschisă în submăsura 6.1, fondurile alocate au fost epuizate înainte de termen. Tinerii din Iași au depus proiecte în valoare de 2 milioane de euro.

„Va fi publicată prima sesiune de selecție a proiectelor la jumătatea acestei luni. Vor fi mai multe apeluri de selecție pentru această submăsură”, mai spune Ficu Anghel, directorul general adjunct al AFIR Iași.

De remarcat este faptul că fermierii ieșeni au solicitat sume cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro.

Ieșenii mai pot depune cereri de finanțare în submăsura 6.4 pentru investiții în sectorul non-agricol

AFIR a lansat sesiuni de depunere a proiectelor în submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole, pentru beneficiarii care vor să investească în mediul rural, dar în sectorul non-agricol. Ieșenii au epuizat fondurile în submăsura 6.2 în primele 5 zile de la depunere, fiind solicitate 4,1 milioane de euro. Cei care vor să se înscrie în continuare pe site-ul AFIR pentru a accesa fondurile destinate sectorului non-agricol mai pot depuse cereri în cadrul submăsurii 6.4. Activitățile eligibile sunt cele de producție sau meșteșugărești, dar și cabinetele medicale. Valoarea ajutorului nerambursabil este de 200.000 de euro, iar data-limită de depunere a proiectelor este 1 februarie 2022. Bugetul alocat, la nivel național, este de 100 de milioane de euro.