AFIR Iași a plătit 3 milioane de euro, fonduri europene, în primul trimestru din anul 2021. Fermierii au investit banii în domeniul pomicol, sere cu legume sau utilaje agricole
AFIR Iași a virat în conturile fermierilor fonduri nerambursabile în valoare de 3 milioane de euro, în primele 3 luni ale anului 2021. Alte 5 milioane de euro au fost plătite către beneficiarii din județele Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava și Bacău. Ieșenii au investit banii în livezi, sere cu legume, utilaje agricole
Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare de 3 milioane de euro pentru proiectele depuse în perioada 2018-2020, eligibile la finanțare. Beneficiarii din regiunea Nord-Est au încasat în perioada ianuarie-martie 2021 fonduri europene în valoare de 8 milioane de euro. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru regiunea Nord-Est. Cele mai mari sume au fost acordate către fermierii din Iași în primul trimestru din acest an, fiind virate în conturile beneficiarilor care vor să înființeze livezi, sere cu legume sau să cumpere utilaje agricole. Sumele primite în primele 3 luni din acest an sunt cuprinse între 15.000 și 30.0000 de euro, cele mai mari fiind pentru ieșenii care vor să achiziționeze utilaje agricole performante cu banii de la Uniunea Europeană.
O sumă importantă din cele 3 fonduri europene a fost accesată de fermieri pentru achiziția de utilaje agricole
În Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost plătite fonduri nerambursabile în valoare de 7 milioane de euro pentru ieșenii care au vrut să înlocuiască utilajele agricole vechi cu cele noi. Cea mai mare sumă acordată unui agricultor din Iași, în anul 2020, în cadrul submăsurii 4.1- „Modernizarea exploatațiilor agricole”, este de 400.000 de euro. Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 100.000 și 300.000 de euro. În acest an, AFIR Iași a plătit aproape 1 milion de euro către beneficiari din mediul rural care au afaceri în domeniul agricol.
În următoarea perioadă vor fi făcute noi plăți către ieșenii cu ferme de familie. Astfel, fermierii din Iași cu afaceri de familie care au depus proiecte la AFIR în anul 2019 și au fost selectate la finanțare primesc fonduri europene în valoare de 90.000 de euro. Cele 6 proiecte selectate la finanțare presupun investiții în mediul rural, în ferme zootehnice, apicole sau vegetale. Fiecare beneficiar din Iași va primi 15.000 de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. Unul dintre proiectele aprobate la finanțare este al ieșencei Mihaela Stroian, din comuna Costuleni, care va investi banii primiți în modernizarea unei ferme apicole. De asemenea, 15.000 de euro va investi și un ieșean care vrea să dezvolte o afacere de familie cu sere cu legume.
Tinerii care s-au întors din diaspora pot să depună în continuare cereri la AFIR
Specialiștii din cadrul CRFIR Nord-Est susțin că plățile sunt în grafic și vor continua, chiar dacă nu vor fi făcute controalele la fața locului ca înainte de pandemia COVID-19.
„Noi facem plăți continuu, imediat ce beneficiarii depun cererile de plată. Nu au fost probleme în efectuarea plăților pentru că instituția noastră este digitalizată și chiar dacă este pandemie, derulăm toate activitățile obișnuite”, susține Ficu Anghel, director în cadrul CRFIR Nord-Est.
Acesta susține că tinerii fermieri reîntorși din diaspora în Iași pot solicita în continuare sprijinul nerambursabil de maximum 50.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație. Sesiunea de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, este disponibilă până la data 5 mai 2021. Suma totală disponibilă potențialilor beneficiari este de aproape 20 de milioane de euro. În cele 3 luni de la deschiderea sesiunii de finanțare au fost depuse 5 proiecte din Iași și 12 din toată țara. Ieșenii întorși din diaspora vor să investească banii europeni în afacerile cu animale, în ferme zootehnice.