AFIR a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 3,3 milioane de euro

de: Redacția BZI
02:00, 28 feb. 2022

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 3,3 milioane de euro, în perioada ianuarie-februarie 2022. Agricultorii investesc banii în utilaje agricole

Ieșenii care au depus proiecte în perioada 2020-2021 au încasat 3,3 milioane de euro, fonduri europene acordate de AFIR. Banii au fost plătiți pentru perioada ianuarie-februarie 2022. Agricultorii din Iași au investit banii în utilaje agricole, modernizarea serelor cu legume sau în extinderea fermelor vegetale. Fermierii din județ au primit între 15.000 și 200.000 de euro pentru achiziția unor utilaje agricole moderne.

Alte proiecte aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 15.000 și 160.000 de euro, aflate în diverse stadii de implementare. De asemenea, agricultorii au obținut banii necesari pentru dezvoltarea unor ferme vegetale, zootehnice sau apicole și prin intermediul GAL-urilor (grupuri de acțiune locală). Astfel, beneficiarii din cadrul acestor asociații au primit fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural, din domeniul agricol sau non-agricol. Agricultorii au achiziționat utilaje agricole și stupi pentru a mări exploatația. De asemenea, în domeniul nonagricol s-au înființat afaceri în domeniul textilelor și service-uri auto.

AFIR a plătit fonduri europene și fermierilor din Iași, cu proiecte în cadrul GAL-urilor

GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate) și având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cei mai mulți bani solicitați de fermierii din Iași în cadrul GAL-urilor sunt din partea tinerilor fermieri care investesc în afacerile din mediul rural sau care vor să achiziționeze utilaje agricole. Primăriile și ONG-urile din Iași pot accesa fonduri europene pentru înființarea unor centre de zi, unități de îngrijire la domiciliu sau cantine sociale. Unitățile administrativ-teritoriale care sunt arondate grupului de acțiune locală (GAL) Valea Prutului pot depune cererile de finanțare. Primăriile arondate acestui GAL sunt: Andrieşeni, Bivolari, Popricani, Probota, Roşcani, Ţigănaşi, Trifeşti şi Victoria, din județul Iași, şi 3 UAT-uri din judeţul Botoşani: Româneşti, Santa Mare şi oraşul Ştefăneşti.

Ieșenii mai pot depune proiecte la AFIR astăzi

Fermierii din Iași mai pot depune proiecte în submăsurile 16.4- Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol și 16.4a- Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul pomicol. Valoarea fondurilor europene disponibile este de 50 de milioane de euro, în cadrul celor două submăsuri. Ieșenii au investit 1,3 milioane de euro în afacerile din domeniul pomicol.

De asemenea, în această perioadă sunt analizate cererile de finanțare depuse de ieșeni în mai multe programe derulate de AFIR. După finalizarea rapoartelor de selecție, noi plăți vor fi făcute de AFIR, către fermierii din Iași. Aceștia au cerut bani pentru instalarea ca tineri fermieri, dezvoltarea micilor afaceri de familie sau înființarea unor afaceri în domeniul non-agricol.