Afine – calorii, vitamine și minerale. Efectele împotriva diabetului și obezității
Afinele au calorii puține, dar și o cantitate semnificativă de carbohidrați, vitamine, minerale și alte componente antioxidante. În plus, acestea pot reduce riscul afecțiunilor cardiovasculare și neurologice.
Afinele pot fi consumate atât ca atare, dar și în iaurturi, sucuri, smoothie-uri, jeleuri, dulcețuri, prăjituri. O singură porție poate asigura 25% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult. Iată atât nutrienții afinelor, dar și caloriile unei porții.
Afine – calorii, vitamine și minerale
O porție de afine de 100 de grame are un aport de 57 kcal. Aceeași porție mai conține: 9,7 mg vitamina C, 6 µg acid folic, 54 IU vitamina A, 0,57 mg vitamina E, 19,3 µg vitamina K, 6 mg calciu, 0,28 mg fier, 6 mg magneziu, 12 mg fosfor, 77 mg potasiu, 1 mg sodiu, 0,16 mg zinc.
Efectul antioxidant este dat de o varietate de substanțe (resveratrol, acid galic, luteină, zeaxantină, vitamina K, vitamina C, mangan, fibre) și conferă protecție împotriva stresului oxidativ și a altor afecțiuni.
Conținutul de antocianinele (163,3 mg/100 g) oferă culoarea albastră fructelor și au un rol antioxidant. În ceea ce privesc carbohidrații, jumătate de cană conține 15 grame de carbohidrați. Aceștia provin din fibrele și zahărul din afine. Această cantitate asigură 4% din doza zilnică recomandată, pentru adulții care consumă aproximativ 2.000 kcal zilnic. Fiecare porție de afine asigură 10 grame de zaharuri și 2,4 g fibre.
Beneficiile asupra organismului
Afinele pot reduce rezistența la insulină și nivelul de glicerină în cazul persoanelor cu diabet. De asemenea, sucul de afine poate reduce riscul de apariție a diabetului sau a obezității prin reglarea nivelului de adiponectină. Acesta este un hormon care determină reducerea greutății corporale și modifică metabolismul energetic. Totodată, reglează sensibilitatea la insulină.
În primul rând, consumul regulat de afine aduce mari beneficii sistemului cardiovascular prin îmbunătățirea profilului lipidic, glicemiei, presiunii sangvine, dar și a altor factori cu risc vascular.
Studiile arată că afinele pot îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive. Fructele de pădure, inclusiv afinele, pot reduce alterarea funcțiilor cognitive cauzate de înaintarea în vârstă prin neutralizarea radicalilor liberi cu rol negativ asupra sistemului nervos central.
Unii sunt de părere că afinele pot preveni infecțiile urinare, dar pot și ameliora simptomele. În ceea ce privește sistemul digestiv, afinele reduc inflamarea și înmulțirea bacteriilor de la nivelul tubului digestiv. De asemenea, studiile arată că o alimentație cu un consum regulat de afine stimulează formarea osteoblastelor și reduce îmbătrânirea celulelor stem.
Retina este o zonă predispusă stresului oxidativ. Unele studii au arătat că afinele ar putea preveni degradarea la nivelul retinei cauzată de oxidarea celulară sau de razele soarelui.
Ba mai mult, afinele pot avea posibile efecte anti-cancerigene, datorită conținutului de carotenoide, antocianine și vitamina C. Efectele au fost studiate împotriva tumorilor orale, mamare, de colon și de prostată, însă sunt necesare alte studii clinice in vivo și in vitro aprofundate, pentru a putea confirma efectele anticancerigene ale afinelor.
Prin urmare, afinele, având calorii puține și numeroase vitamine și minerale, sunt niște alimente de nelipsit în dieta noastră zilnică. Pe lângă aroma lor gustoasă, acestea au și multe beneficii pentru organism.