Afectiuni care se pot citi in ochi, cavitatea bucala si piele. La ce detalii trebuie sa fim atenti
In fiecare zi, organismul ne transmite diverse mesaje in legatura cu starea generala a organismului. Va prezentam mai jos cum le puteti decodifica.
Astfel, daca ochii galbeni pot fi un simptom al hepatitei, afectiunile cavitatii bucale si ale pielii pot indica o carenta de minerale sau vitamine.
Ochii
Cand sclerotica (albul ochilor) are nuanta de gri este, de obicei, un semn al procesului natural de imbatranire. In alte cazuri, insa, poate semnala existenta unor boli grave ca: artrita reumatoida sau boala oaselor fragile.
Sclerotica are nuanta galbuie la persoanele care au icter sau un nivel ridicat al bilirubinei. In cazuri mai grave, poate indica inclusiv disfunctie hepatica, hepatita sau cancer pancreatic.
"Orice modificare a culorii sclerelor este semnul unei afectiuni, culoarea gri a sclerelor poate fi un simptom al artritei reumatoide, in stare grava, culoarea galbena, un semn al hepatitei, iar culoarea albastra poate fi boala sclerelor albastre, o afectiune a tesutului conjunctiv", ne-a explicat doctorul Mircea Filip, medic primar oftalmolog.
Cavitatea bucala
Gingiile umflate sau care sangereaza sunt simptomele paradontozei, o afectiune de care sufera 75% din oamenii de peste 40 de ani. Desi nu este o boala dureroasa, bacteria care o cauzeaza poate determina aparitia bolilor de inima si chiar a atacului de cord.
"Focarele infectioase din cavitatea bucala pot reprezenta o sursa de microbi care ajung in circulatia sangvina. Bacteriile patogene din cariile periodontale trec in fluxul sangvin determinand bacteriemie si pot afecta valvele inimii provocand endocardita sau, prin procesul inflamator cronic, vasele de sange favorizand procesul de ateroscleroza cu formarea consecutiva a placilor de aterom. De asemenea, procesul inflamator din interiorul placii de aterom poate favoriza destabilizarea acesteia cu ruptura consecutiva si ocluzia vasului cu producerea unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral", ne-a explicat Luminita Iliuta, medic cardiolog.
Daca aveti puncte rosii sau albe pe limba, este cazul sa faceti un test, pentru ca ar putea fi vorba despre virusul papilloma (HPV). HPV este destul de dificil de detectat si in unele cazuri trece de la sine, dar uneori poate determina aparitia cancerului gurii, al gatului sau al cancerului de col uterin.
Daca limba este fina si lucioasa si nu se pot observa papilele gustative, poate fi semnul unei carente de vitamina B12. Si crapaturile din colturile gurii indica lipsa aceleiasi vitamine.
"Cel mai frecvent limba isi schimba aspectul in momentele de depapilare fiziologica , la fumatori datorita gudroanelor , si la cei care au o ciuperca numita candida. Sunt insa multe afectiuni care pot modifica aspectul limbii: lichenul, virusul HPV, psoriazisul, tumori benigne sau maligne", ne-a explicat profesor doctor Anca Zbranca-Aghinitei, dermatolog.
Pielea, un termometru al starii de sanatate
Daca pielea devine uscata si apare senzatia de mancarime, poate fi o simpla alergie la unul dintre produsele cosmetice pe care le folositi sau poate indica lipsa fierului din organism, afectiuni ale tiroidei sau anemie. In cazul in care aveti o iritatie care nu dispare cu niciun tratament, poate fi un semn ca sunteti prea stresat.
"In multe situatii putem considera piela ca un ‹‹termometru›› al starii generale a organismului. Cel mai fecvent insa mancarimea si uscaciunea pielii se datoreaza unor greseli de igiena, spalarea prea des cu sapun delipidant sau cu produse usor abrazive, si neutilizarea uleiului sau laptelui de corp emolient dupa dus sau baie. In unele afectiuni endocrine pielea poate sa isi schimbe consistenta, gradul de hidratare, stratul lipidic, sau sa isi schimbe culoarea. In afectari tiroidiene (hipotiroidii sau hipertiroidii) poate fi foarte uscata si pergamentoasa,rece, sau umeda si calda, in afectari ale suprarenalelor si hipofizei poate sa isi schimbe culoarea sau consistenta.
Culoarea pielii si consistenta se modifica in boli cardio-vasculare, in unele boli pulmonare", a mai adaugat dermatologul Anca Zbranca-Aghinitei.