Afecțiuni agresive și greu de tratat. Medicii se luptă cu un dușman pe care nu-l cunosc: „În trecut, acestea nu se manifestau așa” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 14 aug. 2023

Medicii sunt îngrijorați de afecțiunile cu care se confruntă în prezent. Acestea s-au modificat în mod vizibil, au devenit mai agresive și duc la invalidități care nu sunt normale. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași, listele cu pacienți care vin cu sechele după infecția post-Covid sunt lungi, iar aceasta devine din ce în ce mai greu de diagnosticat

Medicii afirmă faptul că infecția post-Covid este mai violentă față de cea Covid. Se observă faptul că prima categorie de pacienți obosește mai repede, respiră mai greu și se confruntă cu insuficiențe respiratorii grave față de cei din a doua categorie.

„Covidul este cu noi în continuare, partea proastă este că pacienții se prezintă după o perioadă de patru, cinci zile de la debutul bolii și nu mai putem stabili diagnosticul prin test. Pacienții nu consideră că ar fi infecție Covid, pentru că nici boala nu se mai manifestă cum se manifesta la început. Nu mai are același aspect radiologic și nu mai are aceleași aspecte clinice”, transmite dr. Sorete Adriana de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Infecția post-Covid, mai violentă decât cea Covid

Complicațiile de tip insuficiență respiratorie sunt principalele sechele cu care se confruntă un pacient infectat post-Covid. Mai mult decât atât, o afecțiune care în trecut putea fi ținută sub control cu un tratament corespunzător a ajuns să facă victime.

„Dacă luăm aceeași parametri, aceeași vârstă, greutate și înălțime, vom observa că un pacient care a fost infectat post-Covid se confruntă cu complicații de tip insuficiență respiratorie, deci i se scurtează respirația, gâfâie, obosește și rămâne fără aer mai des decât o persoană care a fost infectată cu Covid.

Post-Covidul obosește mai repede decât Covid. Ceea ce este alarmat, însă, sunt cazurile de trombembolism, de înfundare, de închegare a sângelui, care au devenit mult mai frecvente. Nu se știe încă de ce, dar, din ce am observat de la pacienții care vin aici, aceste cazuri au crescut. Unele dintre ele sunt foarte grave și se poate ajunge și la deces”, declară dr. Sorete Adriana de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Afecțiunile a căror cauză nu se cunoaște au devenit mai greu de tratat. Trombembolismul se află pe această listă

Medicii încă nu știu să ne spună dacă infecția post Covid sau vaccinul împotriva infecției Covid, are legături cu acest fenomen

Situația cea mai alarmantă este reprezentată de cazurile de trombembolism care au crescut în mod dramatic. Această boală apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă,blocând circulația sângelui. Medicii încă nu știu să ne spună dacă infecția post-Covid sau vaccinul împotriva infecției Covid are legături cu acest fenomen. Cauzele sunt încă necunoscute, așa că medicii sunt nevoiți să lupte cu un dușman pe care nu-l văd, nu-l cunosc și care provoacă invalidități anormale.

„Invalidități, precum trombembolismul mic pulmonar, se pot trata. Acestea cedează cu tratamentul corespunzător, însă un trombembolism care se face la nivelul creierului nu mai are șanse, pentru că, dacă nu se termină cu deces, se termină cu deficite motorii severe. Aceste afecțiuni, în trecut, nu se manifestau așa. Nu se poate face legătura între episodul infecției post-Covid, vaccinare și trombembolismul pulmonar.

Nu se știe încă dacă această închegare a sângelui care apare în mod mai frecvent este după infecția Covid, post-Covid sau după vaccinare. Încă suntem într-un interval de timp scurt, sunt trei ani de la pandemie, lucrurile vor ieși la suprafață, iar în următorii 5-7 ani se vor vedea urmările acestui Covid. Cu toate acestea, fenomenul epidemiologic nu este oprit, este mai mic, o formă mai ștearsă, dar există și face victime, însă cu cauză necunoscută”, subliniază dr. Sorete Adriana de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.