Afaceristul milionar, care căpușează CTP-ul an de an, face avere pe spatele ieșenilor de rând. Nu plătește niciun leu pentru utilitățile pe care le folosește

de: Petronel Ștefan
02:00, 17 aug. 2024

Afaceristul Florin Cojocaru, care deține firma CFI Solution, căpușează CTP-ul de 10 ani. Societatea administrată de acesta a câștigat licitația pentru următoarele 12 luni, în urmă cu 3 zile, cu firma de transport public din Iași, pentru suma de 1,3 milioane de euro

CFI Solution este abonată la contracte uriașe cu CTP-ul de 10 ani. Totuși, patronul Florin Cojocaru a încasat milioane de euro prin acestea. Nici nu trebuie să plătească pentru utilități. Angajații care se ocupă de curățenia mijloacelor de transport în comun aruncă gunoiul direct pe stradă sau la coșurile de gunoi stradale, iar apa pentru spălat o iau de la dispeceratele CTP.

Afaceristul Florin Cojocaru căpușează CTP-ul de 10 ani

Florin Cojocaru a prins un nou contract cu CTP și mai încasează 1,3 milioane de euro. Acesta trebuie să asigure serviciile de curățenie din mijloacele de transport, conform unor indicații stabilite de CTP, însă, în realitate, situația este total diferită. Mai mult, pe lângă faptul că încasează o sumă enormă în fiecare an, nu trebuie să plătească niciun fel de utilități. Angajații de la CFI Solution dau gunoiul în stradă cu mătura și este luat, ulterior, de cei de la Salubris, iar apa este cea de la dispecerate, un cadou de la CTP pentru Florin Cojocaru. Acesta nu a încheiat un contract cu firma de salubritate și, astfel, ieșenii plătesc gunoiul societății care încasează peste un milion de euro tot din buzunarul lor. Ieșenii plătesc pentru serviciile de curățenie publică și apă, iar Florin Cojocaru se folosește fără nicio jenă de acest lucru.

„Cei de la Salubris vin și ridică gunoaiele din stradă. Până la urmă, sunt de la oameni, nu este de la noi. Este domeniul public. Ce găsim, punem la coșurile de gunoi. Până la urmă, este de datoria oamenilor să arunce gunoiul unde trebuie. Angajații care fac curat în tramvai, pur și simplu, le pun la tomberoanele de pe străzi”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Cristian Stoica: „Sunt mulțumit de serviciile lor”

Angajații de la CFI Solution lucrează în condiții josnice. Au câte două găleți de apă, câteva mopuri și mături pe care le folosesc pentru a curăța vehiculele. Aceștia stau toată ziua pe o bancă sau un scaun și așteaptă să vină câte un tramvai sau autobuz. Iarna, este mai dificil, deoarece singurul loc unde se pot adăposti de frig este în dispeceratul de la CTP. Angajații nu au mănuși sau alte echipamente pentru curățenie.

„Au fost înscrise 3 firme, dar numai una a depus oferte. Într-adevăr, este aceeași firmă care a câștigat contractul. Nu am ce face. Să nu o mai primesc? Au mai fost firme care au venit cu oferte care te lăsau pe spate, însă când am analizat dacă respectă timpul de repaos și personalul necesar, s-au retras. Eu sunt mulțumit de serviciile pe care le-a oferit firma până acum. Au mai fost sincope, ne-au transmis vatmanii sau călătorii. Au fost și cazuri când vatmanii reclamau că nu s-a făcut curat și că noi le scădem din prestație. Acum, lucrurile stau bine”, a mai precizat Cristian Stoica.

Conducerea CTP spune că alte firme nu reușesc să respecte condițiile stabilite prin caietul de sarcini, astfel că doar CFI Solution înaintează oferta.

„Am avut angajați. Erau tot timpul în medical. Îmi aduceau adeverință, că nu pot să care doi litri de apă și mereu, când făceam verificări, descopeream că nu își fac treaba. Am exteriorizat acest serviciu, deoarece este greu să găsești oameni, forță de muncă. Până acum, este singura care depune oferta, deoarece realizează că este dificil să respecte contractul”, a transmis directorul general CTP Iași.

La capăt de linie, angajații firmei urcă în tramvai sau autobuz și aruncă hârtii, ambalaje, PET-uri, resturi alimentare pe care le găsesc în mijloacele de transport. Gunoiul este luat, apoi, de angajații de la Salubris. În rond, la Dancu, probabil, gunoiul zace mult și bine printre liniile de tramvai. Reporterii BZI l-au surprins pe angajatul firmei când a aruncat deșeurile printre linii și apoi s-a așezat confortabil pe bancă, în așteptarea următorului mijloc de transport.

Florin Cojocaru trăiește datorită contractelor de la CTP

Sediul firmei CFI Solution este pe aleea Sucidava, din cartierul Dacia. La adresa respectivă, nu este niciun semn că ar exista firma, ci este, pur și simplu, un apartament. Vecinii din zonă au precizat că în apartamentul 18, de la etajul cinci, nu este nicio firmă. Doar locuiește cineva, însă acolo ar trebui să fie sediul CFI Solution.

CFI Solution SRL a câștigat, 10 ani la rând, licitația pentru serviciile de curățenie la CTP. În 2014, primul contract a fost de 1.184.531 de lei, în 2015 – 1.565.730 de lei, în 2016, 2017 și 2018 a fost de 1.855.264 de lei. În 2019, CFI Solution a încasat 2.599.725 de lei, în 2020, 2021 și 2022 a fost o valoare de aproximativ 2.599.725 de lei. În 2023, prețul a explodat, fiind de 5.196.000 de lei. Pe data de 14 august 2024, a câștigat, din nou, un contract cu CTP, în valoare de 6.447.137 de lei. Practic, CFI Solution funcționează pe baza a două contracte anuale – cel cu CTP și unul pentru servicii de curățenie în piețele din municipiul Galați, în valoare de 3.958.901 lei. Totuși, programul de lucru este doar de la ora 08:00 până la orele 15:00, în rest, nu mai este serviciul de curățenie până seara, la retragerea în depou, lucru de care s-au plâns vatmanii și șoferii.

Reporterii BZI l-au contactat în mai multe rânduri pe Florin Cojocaru pentru a oferi un punct de vedere, însă de fiecare dată a închis apelurile.

Afaceristul Florin Cojocaru căpușează CTP-ul de 10 ani, fără să fie deranjat de cineva. Acesta a încasat milioane de euro pentru servicii de slabă calitate.