Afaceristul Daniel Panaite vinde pământul firmei Agroindustrial Bucium SA! Pachetul este format din zeci de terenuri. Din imobiliare a făcut 6 milioane de euro

de: Ciprian Boaru
02:00, 08 feb. 2021

Mai multe terenuri ce aparțin omului de afaceri Daniel Panaite sunt pregătite de vânzare. Acționarii societății Agroindustriala Bucium au fost convocați să aprobe vânzarea, la mijlocul lunii februarie 2021. În caz de necesitate, suprafețele vor fi evaluate și tranzacționate

Noi mișcări în mediul de afaceri din Iași. Daniel Panaite, patronul firmei Agroindustriala Bucium SA, a convocat acționariatul firmei pentru aprobarea vânzării mai multor terenuri aflate în patrimoniul societății. Convocarea este programată pentru data de 18.02.2021. Este vorba despre mai multe hectare situate în județul Vaslui, comunele Tomești și Bârnova, din județul Iași, dar și municipiul Iași.

„În situația neîndeplinirii condițiilor legale pentru ținerea AGEA la data primei convocări, se convoacă o nouă AGEA, pentru data de 24.02.2021, ora 9:00, la sediul social, având aceeași ordine de zi. Acționarii pot participa personal sau pot fi reprezentați în cadrul AGEA de un reprezentant desemnat căruia i s-a acordat o procură specială notarială”, se arată în notificarea societății Agroindustriala Bucium SA.

Conform ultimelor date financiare din 2019, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, profit de 859.222 lei, datorii de 10,7 milioane lei și un număr de 58 de angajați. În societate, Daniel Panaite deține 88 la sută din acțiuni, în timp ce Agenția Domeniilor Statului (ADS) are în portofoliu 8 la sută, restul ajungând la alți acționari minoritari.

Daniel Panaite anunță că terenurile se vor vinde după ce vor fi evaluate de experți

Contactat telefonic, omul de afaceri Daniel Panaite a precizat că terenurile vor fi vândute doar în caz de nevoie.

„Adunarea Generală a Acționarilor este convocată de 10 ani pentru aceste terenuri. Noi trebuie să fim acoperiți juridic în cazul în care apare o oportunitate. Dacă este cazul, se va apela la un evaluator pentru a cunoaște valoarea imobilelor”, a spus omul de afaceri.

Pe o parte din terenuri se află și construcții. Patronul firmei a lăsat impresia că nu este o măsură luată pe timp de criză. Cert este că, încă de la mijlocul anului 2020, reprezentanții firmei au anunțat că sediul din Bucium va fi desființat și mutat în comuna Răducăneni din județul Iași. Acolo va fi înființat un nou combinat de prelucrare a strugurilor, investiție estimată la 3 milioane de euro. Prin această mișcare se dorește câștigarea locului de lider pe piață cu sortimentul Busuioacă de Bohotin. Amplasamentul disponibil din Răducăneni are o suprafață de 250 de hectare, din care 150 de hectare se află în proprietatea companiei, restul parcelelor fiind luate în arendă.

„Deocamdată nu s-a făcut mutarea, sperăm ca până la mijlocul anului să reușim”, a mai spus omul de afaceri.

Omul de afaceri avea în plan construirea unei clădiri de birouri

Daniel Panaite are în plan și un proiect imobiliar. În 2019, compania Agroindustrială Bucium SA a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei clădiri de birouri. Pe o suprafață de 2.649 de metri pătrați, situată pe șoseaua Bucium, nr.53, construcția era prevăzută cu un regim de înălțime de 2S +P+6E. Documentația arată că imobilul nu va depăși înălțimea de 21 de metri și că procentul de ocupare a terenului nu va fi mai mare de 50 la sută. Deocamdată, proiectul nu se află într-un stadiu avansat.

„Deocamdată am renunțat la proiectul cu clădirea de birouri, pentru că piața este blocată”, spune Daniel Panaite.

„Agroindustriala Bucium SA este una dintre cele mai cunoscute societăți vitivinicole din România, Zona Moldovei. Agroindustriala Bucium este un complex, deoarece aici se produc toate cele trei băuturi alcoolice naturale: vinuri liniștite, vinuri spumante și rachiuri naturale din fructe și subproduse vinicole”, se arată în descrierea afacerii.

În 2019, Daniel Panaite a câștigat bine din proiectele imobiliare, afaceri derulate prin societatea Bucium Tours SRL. Cifra de afaceri a fost de aproape 30 de milioane de lei, profit de 12,2 milioane lei și datorii de 1,5 milioane de lei.