Afaceriștii Viorel Cozma și Nicolae Troașe alungă partenerii de afaceri! Miza este proiectul imobiliar de milioane de euro din Dacia-Păcurari, din Iași

de: Ciprian Boaru
02:00, 12 dec. 2020

Afaceristul Viorel Cozma este părăsit de asociații din firma BCC Agregate Betoane SRL. Cea mai recentă plecare aparține societății Benzenpec Import Expert SRL, deținută de Radu Șerban Niță. Totul în contextul în care partenerii de afaceri trebuiau să inițieze un proiect imobiliar major

Schimbări de asociați în firma BCC Agregate Betoane SRL, care deține stația de betoane de pe strada Rampei, nr. 9A, în proximitatea străzii Luca Arbore (Păcurari – Dacia), chiar lângă calea ferată. În societate apar ca asociați firma Conest SA (50 la sută), deținută de afaceristul Viorel Cozma, și Calcarul SA (20 la sută), deținută de Nicolae Troașe. În ultimii ani, celelalte părți sociale erau deținute de alte societăți. În anul 2020, s-a anunțat un proiect imobiliar în locul stației de betoane, acum existând și un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat de Consiliul Local. Imediat după aprobare, asociații celor doi afaceriști menționați au vândut imediat părțile sociale. Ultima mutare a fost făcută, recent, de către firma Benzenpec Import Expert SRL, deținută de Radu Șerban Niță. A cedat cele 30 de părți sociale unui anumit Dănuț – Andrei Radu, din Galați.

Presa centrală spune despre tânărul de 25 de ani că este fiul unui interlop din Galați, Gheorghe Radu, cunoscut și ca Gheorghe Țăranu. Acesta era cercetat într-un dosar privind trucarea licitațiilor publice. În trecut, a ocupat și funcția de consilier local din partea PD. Contactat telefonic, patronul Benezenpec a comentat ieșirea din firmă.

„Am vrut să ies din această afacere. Eu vin foarte rar la Iași. Am vrut să ies pentru că am prea multe, nu vreau să-mi mai bat capul”, a declarat Radu Șerban Niță. În acest moment, cuplul Cozma – Troașe deține majoritatea în firmă și pot controla oricând deciziile în cadrul Adunării Generale a Asociaților.

Viorel Cozma a schimbat proiectul imobiliar ca să scape de costuri

Conform PUZ, pe strada Rampei, pe o suprafață de teren de 16.504 metri pătrați, BCC Agregate a anunțat 3 blocuri de locuințe colective a câte două tronsoane, cu 6 etaje. Inițial, proiectul a fost inițiat cu locuri de parcare în subteran. Mai apoi, Viorel Cozma a schimbat soluția cu parcări supraterane. Membrii Comisiei de Urbanism au specificat de fiecare dată că parcările se amenajează în subteran, mai ales în cazul proiectelor mari. Însă, Viorel Cozma a primit aprobare și în aceste condiții. Cunoscut ca abonat la contractele Primăriei Iași, Viorel Cozma a făcut economie când a schimbat soluția. O parcare subterană implica costuri mult mai mai mari, la care se adăugau și cele de întreținere. În proiect este specificat un număr de 280 de locuri în parcare supraterană și 60 la nivelul solului. Deocamdată, proiectul se află în faza de autorizare. Însă, lucrurile au început să se miște în luna noiembrie 2020. Atunci, Primăria Iași a emis autorizația de demolare pentru stația de betoane.

Firma lui Viorel Cozma a început să piardă procese. Un muncitor a murit pe șantierul Conest SA

Patronul Conest SA a pierdut în instanță un proces rușinos după ce nu a plătit o firmă de pază. Totul s-a întâmplat la un șantier deschis în București. Dual SIC Security SRL a emis o factură privind serviciile de pază pentru perioada 01.07.2019 – 31.07.2019. Viorel Cozma s-a sinchisit să plătească banii din contract abia pe data de 07.10.2019. Recent, magistrații Judecătoriei Iași au obligat Conest SA să achite penalități de 0,05 la sută pe zi, de la data scadenței până la plata debitului.

„În fapt, între părți a intervenit contractul de prestări servicii de pază nr. DSS020 din 5.06.2019, având ca obiect prestarea de servicii specializate de pază și protecție în locația aparținând pârâtei, în schimbul achitării tarifelor agreate, conform art. 6. Pârâta s-a angajat să achite lunar contravaloarea serviciilor de pază, în 30 de zile calendaristice de la data emiterii facturii după efectuarea prestației – art. 8. Pentru plata cu întârziere, pârâta s-a obligat să achite reclamantei penalități de 0,05 la sută pe zi”, se arată în hotărârea instanței.

Conest SA a fost în centrul unui scandal, în momentul în care unui muncitor i s-a permis accesul la șantierul de la Mănăstirea Frumoasa, deși era în stare de ebrietate. După ce a căzut de pe o schelă, a murit la câteva zile.