Afacerist sub acoperire! Un instalator de la ApaVital Iași a pus bazele unui domeniu întins pe 4 hectare

de: Raluca Costin
02:00, 31 oct. 2022

Vasile Hagiu, instalator la ApaVital Iași, are o pasiune mai puțin obișnuită. Agricultor din tată în fiu, ieșeanul are o livadă pe 4 hectare, teren cu porumb și lucernă, dar și câteva vaci și oi. Spune că ceea ce face în timpul liber îl relaxează

Vasile Hagiu, instalator cu experiență la ApaVital Iași, are un mic domeniu în comuna Ceplenița. Ieșeanul în vârstă de 51 de ani, agricultor din tată în fiu, se relaxează având grijă de livadă sau de animale. Când nu este la serviciu, la punctul de lucru al ApaVital din comuna Ceplenița, este în fermă. A accesat și fonduri europene, în valoare de 15.000 de euro, pentru dezvoltarea acesteia.

„Livada are 4 hectare. Cu banii europeni am cumpărat utilaje pentru pământ, freză de săpat, remorcuță, atomizor pentru stropit, scule pentru întreținerea livezii. Mai am și teren arabil, am și vaci, oi. Sunt un mic fermier, dar am și serviciu. Lucrez la ApaVital, sunt instalator. Am 31 de ani de muncă, dar la ApaVital sunt de 20. Mai am până la pensie. Acum sunt în sat, am punctul de lucru aici, în Ceplenița. Mă ocup de intervenții aici și în orașul Hârlău. Sunt probleme generale, nu foarte dificile. La o conductă mare vin cu o echipă, rezolvăm rapid. Dacă mai e vreun branșament la o persoană din comună, mă ocup de asta”, spune Vasile Hagiu, agricultor și instalator la ApaVital.

Vasile Hagiu este instalator la ApaVital și fermier în timpul liber

Spune că în concediu se ocupă tot cu agricultura pentru că îl relaxează.

„Îmi place ceea ce fac în agricultură, dar și la serviciul de zi cu zi. În concediu mă ocup tot de agricultură. Marfa o vând la piață, la parteneri. Am livada de la părinți și am întinerit-o anul acesta. Acum e prea greu cu desfacerea, nu prea avem mână de lucru. Anul acesta nu prea am avut mere, prune, nu s-au făcut. A dat înghețul. Am peri, pruni, caise, o livadă mixtă. An mai bun a fost acum vreo 7-8 ani. Atunci vânzarea la cireșe a mers foarte bine, pentru că le-au luat italienii la preț bun. Acum nu mai e așa. De vreo câțiva ani s-au adunat mai mulți care achiziționează fructele, sunt mai multe centre, prețul e mai mic, se aduce cantitate mare de fructe și din afară. De la bulgari se aduce multă marfă. Sunt și samsarii în piață. Tu, țăran, nu prinzi loc în piață. Mai luăm un om la treabă, la curățat, la arat. Copiii nu se ocupă de agricultură. Au plecat după bani mulți în străinătate (n.r. – râde). Fiecare cu norocul lui! La noi fug de muncă la țară, de săpat, plivit. Tot cei mai bătrâni rămân să mai crească un animal, o roșie”, mai spune Vasile Hagiu.

Ieșenii pot accesa fonduri europene pentru înființarea livezilor.

Ieșenii au dezvoltat fermele mici cu ajutorul fondurilor europene

Fermierul a obținut fonduri europene, 15.000 de euro, în submăsura 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici. Sute de ieșeni au obținut cei 15.000 de euro în ultimii 5 ani. Numai în anul acesta, ieșenii au investit jumătate de milion de euro în dezvoltarea fermelor mici. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat în conturile beneficiarilor jumătate de milion de euro. Beneficiarii sunt ieșenii care au depus anul trecut planuri de afaceri în submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Ieșenii folosesc banii pentru a moderniza serele cu legume, pentru a achiziționa stupi sau animale din rase pure. Din regiunea Moldovei au fost finanțate 198 de proiecte, în valoare de 2,9 milioane de euro. Interesul pentru accesarea fondurilor nerambursabile acordate în cadrul acestei submăsuri a fost mare, întrucât punctajul este unul ușor de atins.

Pe de altă parte, Vasile Hagiu, instalatorul de la ApaVital care în timpul liber este fermier, spune că fără un sprijin financiar, cum sunt fondurile europene, e mai dificil să dezvolți ferma.