Afacerile de apartament care îți lasă gura apă. Ele sunt gospodinele din Iași care gătesc orice la comandă. Lista de prețuri care atrage clienții

de: Raluca Costin
02:00, 22 aug. 2020

Gospodinele din Iași care gătesc orice la comandă sunt tot mai căutate de clienți, iar afacerile de apartament s-au dezvoltat în ultimii ani în Iași. Clienții comandă mâncare gătită ca pe vremea bunicilor pentru care plătesc sute de lei. Numărul clienților a crescut și după ce ieșencele care gătesc sarmale, fac prăjituri sau platouri cu aperitive au postat anunțuri pe grupurile producătorilor locali. Coșul mediu al clienților din Iași este de 100 de lei

Gospodinele din Iași care gătesc orice la comandă sunt tot mai căutate de clienți, iar afacerile de apartament s-au dezvoltat în ultimii ani în Iași. Chiar dacă din cauza pandemiei de COVID-19 a scăzut numărul comenzilor la unele produse, gospodinele din Iași nu se plâng de clienți, mai ales că aceștia nu au renunțat la bunătățile lor. Astfel, aceștia vor ca la aniversări sau evenimente importante în familie să aibă mese îmbelșugate ca de sărbători. Una dintre ieșencele care de doi ani gătește bunătăți pentru clienții săi este Ionela Stan.

Ionela Stan din Iași: ” Mâncarea e căutată mereu, deci noi vom avea mereu comenzi”

Ieșeanca spune că primește comenzi de cel puțin 100 de lei de persoană.

„Am observat că a scăzut numărul comenzilor, nu al clienților. Avem aceleași persoane care comandă, dar mai puțin. Ce să vă spun? Făceam platouri de 100 de lei, iar acum le fac de 80 de lei, pentru că așa vor clienții. Scad câte 10-20 de lei ca să ia mai multe feluri de mâncare sau numai două platouri în loc de 3. Aveam comenzi înainte de pandemie de la persoane care plăteau și 500 de lei la o singură comandă. Făceam câte 5-6 comenzi pe weekend, mai puține în timpul săptămânii. Acum am doar 3-4 comenzi în weekend. Mâncarea e căutată mereu, deci noi vom avea mereu comenzi”, susține Ionela Stan, gospodină din Iași.

Clienții vor platouri cu aperitive, sarmale, prăjituri și torturi preparate ca pe vremea bunicilor, cu ingrediente naturale

Una dintre gospodinele din Iași care pregătește la comandă dulciuri sau mâncare gătită spune că a început în urmă cu doi ani să facă aperitive pentru familie, prieteni și aceștia au recomandat-o altor persoane care în scurt timp au devenit clienți fideli. Aceștia plătesc 60 de lei pentru un platou cu aperitive, 50 de lei pentru cel cu sarmale sau, dacă vor dulciuri, achită 50 de lei kilogramul de minieclere, 35 de lei pentru un kilogram de salam de biscuiți sau 60 de lei pentru un kilogram de tort.

„Nu am mărit prețurile, chiar dacă au crescut la alte produse de bază. Noi încercăm să luăm materia primă de la producători locali”, susține Mihaela Robu.

Mihaela Robu: „Vor să aibă masa plină ca la sărbători. Am făcut mâncare și pentru 25 de persoane care au vrut două feluri de mâncare, desert”

Ieșeanca povestește că cererea vine din partea clienților care au aniversări în familie sau reuniuni de familie, astfel că afacerile de apartament se dezvoltă.

„Vor să aibă masa plină ca la sărbători. Am făcut mâncare și pentru 25 de persoane, care au vrut două feluri de mâncare, desert. Tot tacâmul. Au început să ne caute și pe internet, pe grupurile cu producători locali și am văzut că vor mâncare făcută acasă, nu de la restaurant. Sunt oameni cu salarii normale, care nu au timp să gătească și pentru că au gustat mâncarea mea la alte persoane și le-a plăcut, m-au contactat să le fac și lor platouri cu ouă umplute, pifteluțe, salamuri, creme de diverse feluri, sarmale, fripturi”, mai spune Mihaela Robu.

Ieșenii comandă și produse făcute în mod tradițional, care au la bază pește

Un alt ieșean care produce conserve de păstrăv în sos tomat și pastă de păstrăv spune că piața cea mai importantă e la Iași.

„Noi suntem din Suceava, unde avem o păstrăvărie și producem totul ca la mama acasă. În compoziția produsului nu există niciun fel de chimicale, de aceea borcanele trebuie ținute la frigider, chiar dacă sunt sterilizate, ele nu conțin conservanți. Noi lucrăm la foc continuu pentru a onora toate comenzile și dacă am avea mai mult timp să facem produsele, am vrea să vindem și 1.000 de borcane. Mulțumim lui Dumnezeu, oamenii de foame nu mor”, spune Vasile Miron.

Vasile Miron: „Soția este capul răutăților, iar noi facem preparatele după ce terminăm serviciul”

Producătorul mai spune că ideea de a face aceste produse îi aparține soției.

„Ea este capul răutăților, ea a venit cu rețeta. De doi ani, de când facem drumuri la Iași, avem clienți. Oamenii vin și cumpără pentru că toată treaba e calitatea. Soția e cadru didactic și eu lucrez, deci facem borcanele după ce venim de la serviciu. Noi am avut comenzi tot timpul, iar acum, pe perioada pandemiei, abia facem față comenzilor. Am observat că lumea vrea să mănânce de la producătorii locali, se orientează spre produsele locale pentru că știu că sunt naturale”, mai spune Vasile Miron.

Gospodinele din Iași folosesc ingrediente naturale la prepararea torturilor, prăjiturilor, plăcintelor sau altor bunătăți

O problemă cu care se confruntă însă gospodinele din Iași este lipsa materiei prime. Dana Costian, din Holboca, spune că a găsit cu greu ouă și unt de casă.

„Noi facem ceva mai micuț, așa, local. Clienții nu au renunțat, dar au rărit comenzile. Nu am avut clienți care să nu mai cumpere. Mare parte din materia primă, ca untul, ouăle, le luăm de la producătorii locali de aici din zonă. Am văzut că au fost probleme cu untul, la ouă, nu mai produceau pentru că a fost pauza de două luni, lumea a stat în izolare, acasă”, spune Dana Costian.