Afacerile cu iz penal ale familiei Mircea Geoană la Mefin Sinaia! Suma ridicolă cu care a fost vândută afacerea deținută de statul român

de: BZI.ro
13:03, 10 iul. 2024

Gheorghe Barba, nepot al soacrei lui Mircea Geoană, și John Rakolta Jr., un susținător american al candidatului la președinția României, au dus fabrica Mefin Sinaia în pragul falimentului, după ce au achiziționat-o la un preț foarte mic cu mai mulți ani în urmă.

Mircea Geoană, secretar adjunct NATO pozează ca fiind o persoană care promite să schimbarea în bine a țării. În realitate există numeroase lacune legate de trecutul lui.

Mefin Sinaia a fost privatizat în condiții scandaloase! Legături cu iz penal cu Mircea Geoană

Mefin SĂ, unicul producător român de pompe de injecție și unul dintre cei cinci din Europa de Est, a devenit o proprietate importantă mai ales pentru cele 14 hectare de teren din Sinaia. În 2003, în timpul guvernării PSD, Mefin a fost vândută pentru 1,3 milioane de dolari unei companii deținută de John Rakolta Jr., numit consul onorific al României în Detroit pe când Geoană era ambasador în SUA. Gheorghe Barba, broker la New York și văr al soției lui Mircea Geoană, a fost reprezentantul în România al firmei lui Rakolta. Ambii sunt membri ai Institutului Aspen din România, asociație condusă de candidatul la președinție, Mircea Geoană.

La momentul privatizării, Rakolta a promis investiții de 20 de milioane de dolari în Mefin Sinaia. În prezent, fabrica are doar 15 angajați din cei 1.500 pe care îi avea în 2004. Înainte de 1989, Mefin funcționa cu 6.000 de angajați în trei schimburi. Uzina era vitală pentru Sinaia, deținând stadionul orașului, biblioteca, secțiile de sport ale clubului local, dispensare medicale și surse de apă.

Compania a fost vândută pe o sumă incredibil de mică

John Rakolta, proprietarul companiei de construcții Walbridge Aldinger, a participat la privatizarea Mefin prin intermediul firmei DCI Walbridge Partners Ltd din Cipru, reprezentată legal de Gheorghe Barba. După mai multe amânări, APAPS, condusă de Ovidiu Mușetescu, a vândut 80% din acțiunile Mefin pentru 1,35 milioane de dolari către DCI Walbridge Partners, deși valoarea contabilă a uzinei era de 8,3 milioane de dolari.

În caietul de sarcini, APAPS a cerut investiții tehnologice de doar 1,5 milioane de dolari și 420.000 de dolari în programe de mediu, deși Mefin avea nevoie de investiții de 100 de milioane de dolari. Statul a suportat costurile disponibilizării a 300 de muncitori și, opt ani mai târziu, a ajutat compania să includă în patrimoniu stadionul Sinaia, un teren de circa 1,5 hectare evaluat la 3 milioane de euro.

Așadar, Mircea Geoană pare să nu fie omul politic în care pozează. Este important să înțelegem că trebuie să alegem un președinte care să dorească cu adevărat schimbarea țării. Este timpul să spune nu sinecuriștilor care au o agendă ascunsă.