Afacerea de milioane de euro a unui italian, închisă de autoritățile din Iași. „Va fi din ce în ce mai rău”

de: Redacția BZI
02:00, 26 oct. 2022

Afacerea italianului Fillipo Latini, cea mai mare fermă de porci din județ, a fost închisă de autoritățile din Iași din cauza pestei porcine. Situația s-a agravat, în ultimul an, în rândul crescătorilor din România

Cea mai mare fermă de porci din județul Iași a fost închisă de autorități. Ieri, 25 octombrie 2022, a fost descoperită în ferma italianului Fillipo Latini o scroafă care murise din cauza pestei porcine africane. Autoritățile sanitar-veterinare au luat imediat măsuri, printre care închiderea fermei, inventarierea animalelor și stabilirea pagubelor.

„S-au inventariat animalele și s-a verificat dacă mai este carne în abator. Deocamdată, oamenii sunt bulversați, e un șoc financiar enorm. Sunt vreo 50 care lucrează în fermă, iar acum sunt în situația în care nu mai au un loc de muncă. S-a închis ferma și s-au luat măsurile necesare în această situație”, susține dr. Bogdan Novenschi, director adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Patronul fermei de porci este plecat în Italia și se întoarce abia astăzi. Firma Latini Com SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 28,7 milioane de lei, un profit de 60.000 de lei și datorii de 20,6 milioane de lei. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu Fillipo Latini, dar nu a răspuns apelurilor telefonice.

Specialist: „Va fi din ce în ce mai rău”

Specialiștii din domeniu susțin că situația privind pesta porcină africană s-a agravat în ultimul an.

„Ferma afectată va fi pusă imediat în restricții, se va vedea câtă carne au livrat și unde în ultimele 14 zile. Abatorul respectiv va trebui să urmărească trasabilitatea cărnii care va fi retrasă de pe raft pe costul procesatorului. Ne așteptam la creșterea numărului de cazuri de PPA pentru că așa a fost în fiecare an. De două ori, când începe frigul și când e foarte cald, crește numărul de cazuri. Pentru fermieri s-au luat măsuri suplimentare de biosecuritate. E o mare durere pentru toți și pentru fiecare fermă care cade. Asta înseamnă distrugerea filierei românești de porc și intrarea unei cantități mai mari de carne din alte state.

La bursa europeană, prețul cărnii a scăzut mult de tot și nu putem face concurență. Se duc milioane de euro pe biosecuritate și nu avem niciun ajutor de la stat. Se lucrează la modificarea ordinului 1214 din 2010 pentru a fi introduse la despăgubiri și aceste costuri privind produsele retrase de la raft, despăgubiri pentru animalele moarte din fermă, nu doar cele incinerate. Va fi din ce în ce mai rău. Luna asta au fost ridicate restricțiile pentru Germania, care încearcă să-și vândă carnea prin orice mijloace. Noi suntem cei mai mari consumatori de carne de porc din Europa”, susține dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din  România.

Anul trecut, de Crăciun, carnea de porc a fost un lux.

Afacere de milioane de euro din Iași, închisă din cauza pestei porcine

O afacere a tinerilor antreprenori Ionel Isari și Răzvan Gheorghiu e închisă de anul trecut din cauza pestei porcine africane (PPA). Ferma de suine, cu peste 800 de capete, înainte de a fi lovită de pesta porcină africană ar fi trebuit repopulată, însă din cauza unui focar a fost amânată repopularea, dar nu se știe pentru cât timp.

„Ferma este în comuna Ciortești, dar nu a fost redeschisă din cauza unui focar de pestă porcină de la Vaslui, la limita de județ,cu Coropceni. A intrat în zona de protecție, iar proprietarul nu a mai putut popula. Durează destul de mult repopularea cu porci pentru că e nevoie ca în zonă să nu fie pestă porcină. Facem verificările pentru a fi siguri că nu sunt probleme cu virusul”, susține dr. Bogdan Novenschi, director adjunct al DSVSA Iași.

Virusul pestei porcine africane se transmite doar la porci, iar cei care consumă carne infestată cu virusul PPA nu pățesc nimic. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu afacerea de milioane de euro a italianului stabilit la Iași.