Afacerea cărbunele bagă Iașul în faliment! Vitol vrea peste 40 de milioane de euro. Procesul cu primăria se va desfășura după legile englezești, iar edilul caută avocați care să reprezinte orașul

de: Alexandra MAISNER
02:00, 24 feb. 2025

Incredibil! Afacerea cărbunele bagă Iașul în faliment. Gigantul Vitol cere de la Primăria Iași peste 40 de milioane de euro

Primarul Mihai Chirica a încheiat un contract cu firma Vitol SA, în august 2022, pentru furnizarea cărbunelui, care să asigure căldura în sezonul de iarnă 2022 – 2023, la un preț uriaș de 414 dolari/tonă. Ulterior, fostul viceprimar, Cezar Baciu, trădătorul de la USR, a semnat, la finalul anului 2022, o suplimentare a contractului cu Vitol SA, cu o valoare de 5,8 milioane de dolari. Acum, Mihai Chrica are nevoie de consiliere juridică, pentru că procesul se va desfășura în Țara Galilor din Regatul Unit, după legile englezești.

Afacerea cărbunele bagă Iașul în faliment! Chirica vrea avocat care să scoată orașul din datorii

În anul 2022, Mihai Chirica a cumpărat cărbune de la furnizorul Vitol SA pentru care a plătit 414 dolari pe tonă, adică un preț de cinci ori mai mare față de piață. După ce și-a dat seama că a luat o țeapă de aproximativ 71 de milioane de euro, edilul Iașului a dat în judecată gigantul Vitol. Concret, Chirica a cerut înapoi banii, pe care i-a plătit în avans pentru cărbunele nelivrat, adică 16,5 milioane de dolari, însă fără niciun rezultat, din cauză că, în contractul semnat de cele două părți, este specificat faptul că orice dispută sau revendicare, dar și litigiile, vor fi guvernate și interpretate în conformitate cu legea englezească – contract teoretic, citit și analizat de Chirica, înainte de semnare. Astfel, cele două părți, Vitol SA și Primăria Municipiului Iași, au convenit că Înalta Curte a Angliei și Țării Galilor va avea jurisdicție exclusivă.

„Justificarea achiziționării serviciilor juridice propuse reziduă din faptul că, potrivit legii contractuale stabilite de părți prin contractul de vânzare-cumpărare, numărul 96444/12.08.2022, eventualele litigii izvorâte din exercitarea contractului vor fi de competența Înaltei Curți a Angliei și Țării Galilor, legea aplicabilă fiind cea engleză”, se arată în documentele publicate pe Primăria Iași.

În acest sens, Plenul Consiliului Local se va reuni pe data de 28 februarie 2025 pentru a supune votului printre alte zeci de proiecte de hotărâre și cel cu privire la „achiziționarea serviciilor juridice, constând în consultanță juridică de specialitate, asistență juridică și reprezentare a Unității Administrativ-Teritoriale Municipiul Iași în fața instanțelor de judecată, a Înaltei Curți din Anglia și Țara Galilor și în toate căile de atac în litigii cu Vitol SA și Vitol Holding BV”. Cine va plăti toate cheltuielile? Ieșenii. Pentru că, în cadrul proiectului de hotărâre, este specificat faptul că banii vor fi suportați din bugetul local al municipiului. Însă, este important de menționat că încă nu se cunoaște ce sumă vor suporta ieșenii pentru plata serviciilor de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor din Anglia.

„Cheltuielile necesare în vederea ducerii la îndeplinire a prezentei hotărâri, precum și toate costurile și cheltuielile aferente desfășurării litigiilor, atât pe fondul cauzei, cât și eventualele căi de atac, vor fi suportate din bugetul local al municipiului Iași. Dată fiind complexitatea litigiului, precum și multiplele modalități în care societățile de avocatură își stabilesc onorariile pe care le percep (de exemplu: onorarii diferite pentru studiul dosarului, redactarea acțiunii sau apărărilor, reprezentare efectivă în instanță, onorarii fixe sau orare, onorarii procesuale etc.), nicio eventuală ofertă transmisă de către societăți civile profesionale/avocați nu poate fi în această fază premergătoare fermă și certă”, se mai arată în documentele publicate.

Este important de știut că, în cadrul procesului din Țara Galilor, sursele reporterilor BZI au transmis faptul că Vitol cere Iașului peste 40 de milioane de dolari despăgubiri.

„Magie” la Termo Service și Primăria Iași: au dispărut 1.000 de tone de cărbune. Curtea de Conturi a descoperit încălcări de ordin penal

Cotidianul BZI a publicat nenumărate articole cu privire la ilegalitățile privind achiziționarea cărbunelui de către Primăria Iași. Amintim aici faptul că, atunci când au început livrările de cărbune din portul Constanța, angajații Termo Service au cântărit fiecare vagon cu un cântar autorizat. Atunci, au descoperit că peste 1.000 de tone de cărbune lipsesc. Mai mult, în documentele Primăriei Iași, lipsa celor peste 1.000 de tone de cărbune nu este înregistrată, însă în gestiunea Termo Service acest lucru este specificat și dovedit.

În acest sens, reprezentanții Curții de Conturi au confirmat reporterilor BZI faptul că, în urma unui audit efectuat de Camera de Conturi Iași în anul 2024, au fost constatate deficiențe.

„Camera de Conturi Iași a efectuat, în perioada 22.04.2024 – 09.08.2024, potrivit programului de activitate, o misiune de audit financiar la Municipiul Iași (asupra contului de execuție bugetară aferent anului 2023), fiind constatate deficiențe în modul de administrare a contractului cu numărul 96444/12.08.2022, încheiat între Municipiul Iași cu SC Vitol SA Elveția (având drept obiect achiziția de cărbune – huilă energetică), acestea fiind consemnate în raportul de audit financiar numărul 6138/27.01.2025. Întrucât în rapoartele de audit financiar menționate au fost constatate o serie de abateri de la legalitate și regularitate pentru care există indicii că au fost săvârșite  cu încălcarea legii penale, raportat la disp. Art. 33, alin. 4 din Legea nr. 94/1992, coroborat cu art. 34, lit. c) din RAAPE, în baza unor Hotărâri ale Plenului Curții de Conturi din data de 14.12.2023 și 23.12.2024, instituția noastră a sesizat organele de urmărire penală competente”, au transmis reprezentanții Curții de Conturi, într-un răspuns redactat pentru cotidianul BZI.

Amintim aici că, în cursul zilei de miercuri, 11 decembrie 2024, DNA a descins la Primăria Iași, dar și la sediul Termo Service din Grădinari, Divizia Termoficare a societății din Tudor (CET), și la CET Holboca. Ofițerii au ridicat documente privind asigurarea serviciului de termoficare raportat la depozitarea, din perioada 2021 – 2022, a unei cantități de păcură sub 1% sulf, cu regim de stoc de rezervă de stat, dar și privind achiziția cărbunelui la suprapreț. În acest sens, cotidianul  BZI a publicat informații incredibile privind ilegalitățile de la Termo Service, inclusiv dispariția a peste 500 de tone de păcură din depozitele CET.

Rămâne de văzut cine va răspunde pentru gaura imensă din bugetul local, după ce afacerea cărbunele va băga Iașul în faliment. Toate acestea, sub „atenta supraveghere” a primarului Mihai Chirica.