Afacerea anului! Primăria Iași și-a dat girul pentru o investiție care s-a întins în tot orașul. Proprietarul a pus mâna pe sute de mii de euro în doar câteva luni

de: Vlad Rotaru
02:00, 10 mai 2021

O afacere uriașă s-a dezvoltat în plină pandemie în oraș cu sprijinul celor de la Primăria Iași. Totul ține de locurile de parcare din municipiu, locuri gestionate de autoritatea locală. În prima parte a anului 2021, municipalitatea a reușit să obțină un profit de câteva sute de mii de euro față de perioada similară din 2020. Primăria a pregătit și un regulament pentru a-i sancționa pe cei care nu respectă locurile de parcare din municipiu

Lovitură dată de autoritatea locală într-unul din cele mai sensibile domenii din oraș, cel al parcărilor publice și al celor de reședință. Primăria Iași a ajuns să obțină un profit consistent de pe urma locurilor de parcare din oraș, cifrele fiind mult mai mari în prima parte a anului 2021 față de perioada similară a anului 2020. Locurile de parcare din Iași sunt gestionate de Serviciul Administrare Parcări, din cadrul Direcției Exploatare Patrimoniu (DEP). În calcul au fost luate locurile de parcare de reședință, dar și cele din parcările publice din întreg orașul.

Profit făcut de Primăria Iași în 2021 din parcări

În perioada ianuarie – aprilie 2021, municipalitatea a avut încasări totale de 3,6 milioane de lei (742 de mii de euro) provenite din parcări. Astfel, din parcările publice, respectiv din abonamente, parcometre și plăți cu card bancar, Primăria a încasat 676.149 de lei. Din avize (societăți comerciale sau alte persoane juridice), municipalitatea a încasat 390.369 de lei. Din chiriile provenite din parcări de reședință, municipalitatea a încasat 2.318.754 de lei. În plus, alte 235.897 de lei au provenit din închirierea garajelor. Între ianuarie și aprilie 2020, încasările din parcări au fost de 2,7 milioane de lei (532 de mii de euro). Față de aceeași perioadă din anul 2020, profitul Primăriei este de 210 mii de euro. Profitul din parcări a crescut de la an la an în conturile municipalității.

Pont pentru bugetul local: mai multe locuri de parcare

Reprezentanții Direcției Exploatare Patrimoniu au arătat și cum s-a ajuns la creșterea profitului municipalității.

„Din comparația datelor se poate observa că încasările au crescut, urmând trendul ultimilor 4 ani. Cifrele s-au modificat pe fondul creșterii numărului de locuri de parcare scoase la licitație. Vorbim de locurile destinate închirierii și implementării noilor soluții de plată a tarifelor de parcare în parcările publice cu plată, respectiv parcometre, SMS, aplicație”, a spus Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări din subordinea municipalității ieșene.

Primăria administrează și 16 parcări publice cu plată în municipiu, tariful fiind de 5 lei pe oră pentru autoturisme.

Parcări ocupate abuziv în municipiul Iași

Culmea, nu toate locurile de parcare sunt ocupate integral, conform celor de la Primăria Iași.

„Totodată, cifrele evidențiază că deși numărul locurilor de parcare scoase la licitație a crescut an de an, acestea nu se ocupă în totalitate. De altfel, multe parcări de reședință sunt ocupate parțial”, a mai spus Marian Nistor.

Șefii Primăriei au precizat și că mulți șoferi ocupă temporar locurile de parcare fără să plătească și pentru închirierea acestora.

„În concluzie, în multe zone din municipiul Iași există locuri de parcare, dar nu toți cetățenii sunt dispuși să închirieze un loc de parcare. S-a ajuns la o asemenea situație pentru că nu există cale de constrângere pentru plata ocupării temporare a unui loc de parcare amenajat corespunzător într-o parcare de reședință și neînchiriată”, a mai declarat Marian Nistor.

Noul regulament pentru parcările din municipiul Iași

O altă afacere derulată de Primăria Iași ține și de inițierea unui regulament destinat locurilor de parcare. Noul regulament prevede aplicarea unor amenzi pentru șoferii care nu respectă regulile, dar și o serie de aspecte venite în beneficiul acestora.

„Prin noul regulament de exploatare a domeniului public destinat parcării autovehiculelor în municipiul Iași, Serviciul Administrare Parcări intenționează extinderea limitei de 30 de metri de arondare a imobilelor la parcările de reședință. S-a ajuns la această decizie pentru a se echilibra repartizarea locurilor de parcare în anumite zone și pentru a da posibilitatea închirierii de locuri de parcare cât mai multor persoane care doresc să plătească”, a mai spus Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări.