Afacere inedită! Un tânăr din Iași a avut o idee de afacere atât de bună încât au copiat-o imediat și alți antreprenori! A investit 100.000 de lei în niște plante produse în laborator – FOTO

de: evelina.chitoroaga
04:00, 30 ian. 2020

Plantațiile cu aceste culturi au început să prindă teren în detrimentul culturilor clasice. În ultimii ani au apărut tot mai multe persoane care vor să obțină venituri semnificative în urma înființării acestor culturi. Astfel, cu investiții minime, profitul este garantat în cel mult cinci ani de la înființarea plantației

Cultivatorii de aronia, arbust ce produce fructe care se aseamănă cu afinele, dar este mai bogat în vitamine, au apărut în zona Moldovei, în Iași și în Botoșani. Ca și alte culturi mai puțin obișnuite pentru România, dar care s-au adaptat climei, culturile de aronia, spun investitorii, sunt profitabile. Astfel, unul dintre cultivatori spune că s-a orientat spre această cultură de nișă, iar clienții încep să fie interesați de beneficiile acestui fruct.

Arbuști obținuți în vitro

Gabriel Ionuț Gheorghe este administrator la Moldavian Greenhouses, în Dorohoi, județul Botoșani. Începând cu anul 2016 a decis să se îndrepte spre o cultură de nișă, respectiv aronia. Inițial a achiziționat 5.500 de plante în vitro, iar după aceea, cu ajutorul unor specialiști care lucrează în domeniul cercetării, a ajuns la aproximativ 100.000 de arbuști, obținuți în vitro, în condiții de laborator. Pentru că deja avea o afacere de familie în domeniul horticol, s-a orientat și spre culturi rezistente iarna.

„Aveam nevoie să acoperim și nevoia de produse pe perioada iernii, de aceea am ales aronia, o cultură de nișă, mai puțin cunoscută în România. Noi producem și flori, și legume, de aceea am căutat și o variantă pentru sezonul rece”, spune tânărul în vârstă de 27 de ani.

Arbuștii vor fi plantați

Arbuștii de aronia au fost înmulțiți în laborator.

„Am avut norocul să lucrăm cu specialiștii de la Mărăcineni. Mai întâi am procurat plantele-mamă de la singurul deținător de soi din România, respectiv Institutul de Cercetare și Dezvoltare Mărăcineni, prin buna colaborare cu domnul director inginer Mihai Coman, după care le-am trimis celor de la Institutul de Științe ale Vieții „Regele Mihai I al României”, la doamna profesor universitar inginer Doina Clapa. Dumneaei a recoltat meristeme de pe plantele-mamă și le-a pus într-un mediu de cultură în vitro, creând plantele fără rădăcini. Apoi le-am preluat și apoi le-am trecut în ghivece, după aceea în pepinieră. Anul acesta, în primăvară, cei 100.000 de arbuști îi vom planta pe pământ”, susține tânărul.

Profit în maxim cinci ani

Cheltuielile cu aceste culturi au ajuns la 100.000 de lei. Însă prețurile pot fi mai mari.

„Noi i-am înmulțit în laborator, dar dacă arbuștii sunt achiziționați ca orice alt arbust, costă în jur de 1,5 euro bucata”, mai spune Gabriel Ionuț Gheorghe. „Noi avem eticheta albastră cu serie pentru fiecare lot. La 10 hectare sunt estimate 400 de tone de fructe de aronia. Din 6 tone de fructe poate fi produsă o cantitate de suc de 3 tone, fără conservanți sau adaos de apă sau zahăr.

Soiul folosit de tânărul antreprenor este Aronia melanocarpa Nero, originar din nordul Canadei, rezistent la temperaturile ridicate sau cele cu minus. Sucurile de aronia sunt comercializate și în Iași. După aproximativ cinci ani de la înființarea plantației apare și profitul.

„Clienții sunt puțini mai reticenți pentru că nu știu despre ce e vorba și mai ales că sunt puțin mai scumpe față de ce sunt obișnuiți să găsească pe piață. Însă încet, încet, se cumpără ce producem”, mai spune Gabriel Ionuț Gheorghe.

Plantații vor apărea și în Iași

Unul dintre ieșenii care vrea să își încerce norocul cu această cultură este Ionuț Morariu, un tânăr fermier care deține deja câteva hectare cu teren agricol. Acesta s-a interesat despre plantațiile cu aronia și vrea să planteze în primăvară pe aproape jumătate de hectar arbuștii de aronia. Acesta spune că din anul trei sau patru de producție își poate amortiza investiția.

„Prețul pentru un kilogram de fructe proaspete de aronia este de 20 de lei pe kilogram, iar litrul de suc se poate vinde dublu. Aronia este singurul arbust care își păstrează fructul până la momentul uscării în pom, ceea ce îi permite fermierului să îl culeagă și mai târziu”, spune Ionuț Morariu.

Fructul de aronia este recunoscut pentru multitudinea de antioxidanți pe care le deține, precum și pentru vitaminele B1, B2, C, E, P.