Afacere imobiliară spectaculoasă pentru Universitatea „Cuza”, din Iași! Instituția este proprietara unei clădiri de zeci de metri pătrați – GALERIE FOTO / FACSIMIL EXCLUSIV
O nouă afacere imobiliară spectaculoasă, pentru Universitatea „Cuza”, din Iași! Zilele acestea, instituția a redevenit proprietara unei clădiri de zeci de metri pătrați și a unui teren de 2 hectare, într-o zonă aparte din județul Suceava
Lovitură pe piața imobiliară pentru Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași! Săptămâna trecută, instituția de învățământ superior a redevenit proprietara unui imobil (suprafață construită la sol de 214 metri pătrați, parter și etaj) şi a unui teren în suprafaţă de 1.897 de metri pătrați situat în intravilan, din satul Dorna Candrenilor, județul Suceava.
Acolo, instituția va dezvolta un „Centru Regional de Formare Profesională în Turism”. Cu toate că UAIC avea în administrare arealul încă din 1959, acesta a fost dat în folosință altor entități juridice. Mai mult, totul a fost lăsat în paragină, locul devenind „culcușul” boschetarilor și al câinilor maidanezi.
Afacere imobiliară spectaculoasă pentru Universitatea „Cuza”, din Iași
Reintrarea în drepturi a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași se întemeiază pe decizia nr. 445 din 19 iunie 1959, prin care Sfatul Popular al Regiunii Suceava a transmis din administrarea Sfatului Popular al comunei Dorna Candreni, Raionul Vatra Dornei, în administrarea Universităţii „Cuza”, din Iași. Imobilul a fost în proprietatea Statului Român, fiind cuprins în Cartea Funciară nr. 2.088 şi nr. 1953 a comunei Dorna Candreni.
„Această decizie are la bază schimbul de imobile dintre UAIC şi Sfatul Popular al Regiunii Suceava, care, pentru imobilul proprietatea universităţii situat în oraşul Gura Humorului, Raionul Gura Humorului, Regiunea Suceava a transmis, cu acordul Comitetului Executiv al Sfatului Popular al Regiunii Suceava, în administrarea universităţii din Iași imobilul proprietatea statului cuprins în Cartea Funciară (CF) nr. 2088 şi nr. 1953 a comunei Dorna Candreni, reprezentând clădire şi teren în suprafaţă de 5.547 mp”, se arată în documente.
Schimbul de imobile a fost aprobat de Ministerul Învăţământului şi Culturii
Mai departe, datele arată că schimbul de imobile a fost aprobat de către Ministerul Învăţământului şi Culturii prin adresa nr. 72.293 din 9 august 1959:
„Imobilul – clădire şi teren – situat în comuna Dorna Candrenilor, județul Suceava avea destinaţia de casă de odihnă pentru personalul universităţii, fiind proprietatea statului, provenind din bunurile germane şi predate Statului Român în baza Convenţiei româno-germane din 29 octombrie 1940. La data schimbului de imobile, imobilul clădire şi teren – situat în comuna Dorna Candrenilor era cuprins în CF nr. 2.088 şi CF nr.1953 a comunei Dorna Candreni, pe numele Claudia Takats, născută Kucinschi. Ulterior, în 1964 şi 1965 a fost înscris în Cartea Funciară dreptul de proprietate al Statului Român.”
Dincolo de toate acestea, după 18 ani, printr-o Hotărâre a Guvernului României, rectorul UAIC – prof. univ. dr. Tudorel Toader a reușit să reglementeze procesul juridic al acestei proprietăți valoroase.
„Având izvoare tămăduitoare, atractivă fiind din punct de vedere turistic, noua stațiune ne va permite să îi redăm destinația pe care a avut-o cândva – loc de odihnă și recreere pentru personalul UAIC. Poprietatea clădirii și terenului aferent, deși aparține UAIC din 1959, a fost folosită de către Primăria locală până în 2004, a stat în nefolosire și degradare până pe 28 februarie 2022, data preluării pe baza HG și procesului-verbal de predare-primire”, a conchis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”.
De precizat este că, prin noua afacere imobiliară, Universitatea „Cuza” din Iași își crește patrimoniul cu un teren și o clădire extrem de valoroase.
FACSIMIL AICI.