Afacere cu ciocolată artizanală, cea mai căutată din Iași, s-a închis. Benedicta Drobotă: „Cu noile scumpiri, am renunțat la producție”
Benedicta Drobotă a închis afacerea cu ciocolată artizanală, din Iași, din cauza scumpirilor la materia primă, combustibil sau energie electrică. Costurile de producție a ciocolatei au crescut cu cel puțin 30 la sută iar rentabilitatea a scăzut, astfel că antreprenoarea a renunțat la afacere
Benedicta Drobotă, antreprenoare din Iași, a închis afacerea cu ciocolată artizanală, din Iași, din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Povestea micului atelier cu dulciuri începe în urmă cu 3 ani. Benedicta Drobotă este absolventă a Facultății de Agricultură din cadrul „Universității Științele Vieții”, din Iași. Imediat după absolvirea specializării Inginerie economică în agricultură, ea a fost implicată în diferite proiecte de consultanță pentru investiții și cercetare în domeniul agriculturii digitale. A urmat un curs de ciocolatier și cu 30.000 de euro, bani obținuți în programul Start-Up Activator, a înființat un atelier de ciocolată veritabilă. Anul acesta a decis să oprească producția și să închidă afacerea din cauza scumpirilor care au devenit o povară pentru micii antreprenori.
„Noi am înființat afacerea în urmă cu 3 ani. Cu noile scumpiri, am renunțat la producție! Noi am terminat proiectul prin care am accesat 30.000 de euro pentru înființarea afacerii. Am venit cu mulți bani pe lângă cei obținuți prin proiect. Căutăm și alte surse de finanțare pentru a continua. Sperăm să găsim în acest nou program de finanțare! Până atunci însă am oprit producția. Fără un proiect nu reușești, dacă nu au fonduri suficiente. Noi oricum am investit și mulți bani din resursele noastre. Dacă nu mai ai fonduri, după ce termini proiectul, nu mai reușești să continui producția”, spune Benedicta Drobotă, antreprenoare din Iași.
Ciocolata produsă de Benedicta Drobotă era ceva nou pentru Iași
Benedicta Drobotă producea ciocolată de casă, ciocolata Ruby, o varietate de ciocolată introdusă în anul 2017 de Barry Callebaut, o companie de producție, elvețiano-belgiană, care se remarcă prin culoarea roz natural, dar și tablete cu fructe liofilizate și alune caramelizate, praline cu creme proaspete de caramel, fructul pasiunii, mango, vin dar și trufe cu făină de migdale, miere și nucă. Clienții apreciau produsele pentru calitate și originalitate. Cele mai multe comenzi le primea în perioada sărbătorilor de iarnă. Când nu livra produsele, le comercializa în băcănii, la târgurile producătorilor organizate în Iași sau alte județe din țară. Chiar dacă numărul clienților a crescut constant, acest lucru nu a fost suficient pentru ca afacerea să funcționeze în continuare.
„Eu comercializam mai mult sezonier pentru că cererea mai mare pentru ciocolată era pe timpul iernii. Am avut cerere pentru produsele noastre dar tot ce am vândut, am reinvestit. Pe timpul verii, pe partea de laborator trebuia să facem mereu analize, să avem aer condiționat pentru producția ciocolatei, și trebuie numai un om care să se ocupe de hârtii, de partea birocratică”, explică Benedicta Drobotă.
Povestea antreprenoarei din Iași a fost prezentată de reporterii BZI în edițiile anterioare.
Afacerea cu ciocolată artizanală a antreprenoarei din Iași, închisă din cauza scumpirilor
Scumpirile din ultimul an au fost însă cele care au determinat-o pe Benedicta Drobotă să închidă atelierul, după ce costurile de producție a ciocolatei au crescut cu cel puțin 30 la sută.
„În luna septembrie anul trecut începuseră scumpirile. Un sac de 10 kilograme de cacao costa 300 de lei iar acum costă 440 de lei. Ambalajele sunt mai scumpe cu 30 la sută, față de toamna anului trecut. Dacă luam o cantitate mai mare ieșeam poate mai ieftin dar noi, fiind o mică făbricuță, nu putem lua cantități mari. Materia primă s-a scumpit, motorina. Toate au costuri mai mari. Noi duceam pachete și la domiciliu, trimiteam în țară, prin curier, și de aceea cheltuiam cu transportul. Chiriile sunt mai scumpe. Nu găsești în oraș un spațiu la un preț decent. Toate sunt mari! Noi am închiriat locația unde produceam ciocolata. E ciudat ce se întâmplă acum. Toate afacerile suferă! Cred că 2-3 ani va suferi economia”, mai spune Benedicta Drobotă, producător din Iași.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare și faptul că una din cele mai cunoscute afaceri din Iași, a Iulianei Sosu, cu perne și babynest-uri, a fost vândută. Benedicta Drobotă, fondatoarea Leumi, afacere cu ciocolată artizanală, din Iași, mai spune că încearcă să găsească resurse financiare pentru a redeschide afacerea.