Afacere cu alcool, răscolită de către inspectorii de la Finanțe! Patronul ieșean a fost prins în momentul în care au fost verificate actele
O firmă din Iași care dezvoltă afaceri cu alcool, de 1 milion de euro, a fost controlată de inspectorii fiscali. Prejudiciul este de zeci de mii de euro, din neplata TVA și a impozitului pe profit @ Mihai Coruga nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. Dacă prejudiciul nu va fi recuperat, dosarul de evaziune va fi analizat de procurori. Anul trecut, la nivel de regiune, au fost realizate peste 6.000 de inspecții fiscale
Inspectorii fiscali din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași diversifică controalele în mediul de afaceri. Recent, a fost finalizat un raport de inspecție fiscală ce viza funcționarea societății Petoti SRL, ce are ca obiect de activitate „comerț cu ridicata al băuturilor alcoolice”. Firma controlată de Mihai Coruga a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 1 milion de euro, profit de doar 19.144 lei, datorii de 4 milioane lei, cu un număr de 7 angajați. Inspectorii au constatat, după ce au verificat contabilitatea firmei, o serie de sume suplimentare ce provin din neplata TVA și impozitul pe profit. Suma ce trebuie returnată de către afacerist este de aproape 40.000 de euro. În cazul în care datoria nu va fi achitată, se va urmări executarea bunurilor. Dacă nici în acest caz sumele nu sunt recuperate, sesizarea penală pentru evaziune fiscală va ajunge pe masa procurorilor. Coruga nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Controale la afacerile cu tutun
În urmă cu două luni, inspectorii au finalizat un control ce viza și activitatea societății ATP Fun Group SRL, cu obiect de activitate „comerț cu ridicata al cerealelor, semințelor, furajelor și tutunului neprelucrat”. Conform raportului de inspecție fiscală, societatea administrată de către un anumit Vlad Minciună a înregistrat abateri financiare destul de mari. Astfel, s-au constatat sume suplimentare de aproximativ 500.000 de euro, provenite din neplata TVA și a impozitului pe profit. Și în acest caz, în situația în care aceste sume nu vor fi recuperate, dosarul de evaziune fiscală va fi analizat de procurori. De menționat că prejudiciul este mai mare decât cifra de afaceri acumulată în patru ani de activitate, în intervalul 2013-2016. În 2016, când firma era încă activă, a fost declarată o cifră de afaceri de 126.962 lei, profit de 453 lei, datorii de 727.886 lei, cu un singur angajat.
Peste 6.000 de controale
Anul trecut, Finanțele au identificat la agenții economici sume suplimentare în valoare de 107.102.809 lei, aproape 23 de milioane de euro. Astfel, la persoanele juridice, din TVA provine suma de 52.172.469 lei, impozit pe profit – 42.126.684 lei, venituri microintreprinderi – 244.570 lei, impozit salarii – 57.450 lei; impozit dividende – 262.726 lei, contribuții CAS – 110.040 lei, contribuții șomaj – 5.187 lei, contribuții sănătate – 95.804 lei, alte impozite – 245.772 lei. Anul trecut, la nivelul întregii regiuni, însemnând șase Administrații, au fost înregistrate 6.274 de controale. S-a stabilit o sumă de 812 milioane lei, însemnând valoarea obligațiilor suplimentare observate de inspectorii fiscali. Cele mai multe nereguli se regăsesc la capitolul TVA, unde a fost identificată suma de 480 de milioane de lei. Pe locul doi se află impozitul pe profit sau venit – 279 de milioane de lei, impozitul pe dividende – 7,96 milioane lei și altele.