Aeroportul Internațional Iași înregistrează record după record. Aerogara este în topul național, înaintea celei din Timișoara – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 22 nov. 2023

Aeroportul din Iași înregistrează record după record de la o lună la alta. În octombrie, peste 190.000 de pasageri au călătorit pe aerogara ieșeană

Un nou record a fost înregistrat la aerogara ieșeană în luna octombrie. Anul 2023 este unul intens și plin de pasageri, dacă este să ne raportăm la numărul acestora. Printre factorii care au influențat creșterea-record a tranzitului de la Aeroportul Internațional Iași au fost atât noile curse introduse de companiile ce colaborează cu aerogara, cât și pasagerii ce provin din Republica Moldova și Ucraina.

Aerogara ieșeană înregistrează record după record

Reprezentanții Aeroportului Internațional Iași au transmis, recent, numărul de pasageri care au tranzitat aerogara în luna octombrie. Astfel, aproximativ 191 de mii de pasageri au călătorit pe Aeroportul Iași în luna octombrie a acestui an, dublu față de traficul înregistrat în aceeași perioadă a anului 2022 și în creștere cu 60 de procente comparativ cu cel din octombrie 2019.

„Aeroportul Internațional din Iași se menține în topul aeroporturilor regionale din țară, după Cluj-Napoca și înaintea Timișoarei, potrivit datelor oficiale transmise de Asociaţia Aeroporturilor din România. În perioada ianuarie – octombrie 2023, numărul pasagerilor îmbarcați și debarcați a depășit 1.950.000, pe 10 noiembrie, Aeroportul Iași reușind să atingă borna de două milioane de pasageri, un nou record istoric înregistrat într-un an calendaristic.

Prognoza de trafic pentru întreg anul 2023 este de 2,4 milioane de pasageri, estimarea inițială fiind de 1,6 milioane. Cu noul terminal, finalizat în proporție de 80 la sută, vom putea procesa, în condiții optime, 3,5 milioane de pasageri pe an, T4 urmând să devină operațional din 2024, odată cu începerea programului de vară”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional din Iași.

În anul 2022, Aeroportul Iași a fost tranzitat de 1.538.585 de pasageri, îmbarcați și debarcați, astfel, creșterea înregistrată a fost de 140 la sută față de 2021 și de 19 la sută față de anul de vârf al aeroportului – 2019. În ceea ce privește cea mai aglomerată lună din 2022, aceasta a fost august, atunci când a fost înregistrat un număr de 181.400 de pasageri ce au tranzitat aerogara, cu 56 de procente mai mult față de anul 2021 și cu 34 la sută față de aceeași perioadă a anului antepandemic – 2019. În ceea ce privește numărul de aterizări și decolări, Aeroportul Internațional Iași a înregistrat 12.652 de mișcări pe parcursul anului 2022, cu 96 la sută mai multe comparativ cu cele raportate în 2021 și cu 13 procente în plus față de anul 2019.

Peste un milion de lei vor fi cheltuiți pentru serviciile de asigurare ale Aeroportului Internațional Iași

Procedura de licitație a fost lansată joi, 2 noiembrie 2023, și include achiziționarea serviciilor de asigurare ale aerogării. Mai exact, sunt vizate asigurări de răspundere civilă aeroportuară, managerială și generală, asigurări pentru accidentele angajaților, a bunurilor de patrimoniu, a autovehiculelor și a utilajelor.

„Prestatorii de servicii din domeniul asigurărilor admiși la procedură sunt persoanele juridice române constituite conform normelor legale și care sunt autorizate să desfășoare activități în domeniul asigurărilor de către Autoritatea de Supraveghere Financiară  (ASF) ca societate de asigurare, pentru categoriile de asigurări solicitate prin procedură. Polițele de asigurare încheiate prin prezenta procedură vor avea o valabilitate de 12 luni de la data prelucrării riscurilor numite, perioada care se va suprapune cu perioada contractului de prestări servicii în domeniul asigurărilor.

Eventualele modificări ale datelor tehnice din polițele de asigurare (obiectul asigurării, dimensiune, număr, cantitate, riscuri adiționale, modificare limite de răspundere etc) vor avea valabilitate de la data la care R. A. Aeroportul și Asigurătorul convin modificarea, până la data încheierii perioadei de valabilitate a poliței. Aria teritorială în care sunt organizate și derulate activitățile specifice îndeplinirii misiunii R.A.

Aeroportul Iași, cuprinde zone în care accesul este controlat, limitat sau restricționat sau unele activități (ex. fotografiatul) sunt interzise. Pentru accesul în aceste zone este obligatorie solicitarea accesului cu cel puțin 24 de ore în prealabil, iar deplasarea se va efectua numai însoțit de către o persoană din serviciu de securitate aeroportuară”, se arată în documentele publicate în cadrul procedurii de licitație.

Aeroportul Internațional Iași înregistrează record după record de la o lună la alta. Acesta este în topul național al aerogărilor, înaintea Timișoarei.