Adrian Streinu-Cercel, despre persoanele infectate cu COVID-19: „Pot contamina alte 40 de persoane în numai 12 zile“
Profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, a vorbit despre persoanele infectate cu COVID-19. Adrian Streinu-Cercel a declarat că o persoană infectată contaminează alte 40 de persoane în timpul a 12 zile.
„De la o persoană infectată, în decurs de 4 zile, mai sunt cel puțin alte 3 persoane infectate. Dar pentru asta nu cred că trebuie să închidem orașe sau Capitala”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
Adrian Streinu-Cercel: „Alți medici care nu sunt infecționiști să poată asista pacienții“
Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” a precizat că mai mulți medici au început un curs de formare pentru a putea asista pacienții.
„Au început cursurile de săptămâna trecută, ele se vor ține în continuare, astfel încât, la sfârșitul acestui ciclu de formare, alți medici care nu sunt infecționiști să poată asista pacienții. Dacă lumea va purta tot timpul mască, din momentul în care pleacă pe ușă și se întoarce acasă, lucrul acesta va conduce la o scădere importantă a numărului de cazuri”, a adăugat și Streinu-Cercel.
Cum să protejăm persoanele în vârstă
Adrian Streinu-Cercel a afirmat că, dacă vrem ca măcar membrii familiei noastre să fie sănătoși, nu trebuie să ignorăm câteva reguli simple, care le-ar putea salva viața.
„Pentru ca persoanele în vârstă să poată să fie protejate şi să nu intre în contact cu cei care pot să aducă virusul şi dacă ne dorim şi îi iubim şi toţi pretindem că îi iubim dar pretindem atât de mult că îi iubim că nu mergem cu masca pe stradă, nu ne spălăm cum trebuie pe mâini, lucrurile simple, şi pe urmă când venim acasă ne apucăm şi ne îmbrăţişăm. Nu aşa trebuie să meargă lucrurile dacă ne dorim ca cel puţin membrii familiei noastre să fie sănătoşi”, a afirmat Adrian Streinu-Cercel.
Alexandru Rafila: „Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații“
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a menționat că una dintre soluțiile salvatoare pentru țara noastră ar fi regândirea totală a sistemului de sănătate publică, de medici cu experiență. Mai mult decât atât, Alexandru Rafila mai este de părere că lipsa de personal de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică ar fi putut fi rezolvată încă din vară.
„Încercăm să găsim soluții pentru gestionarea unei situații, în loc să luăm măsurile într-un moment în care cifrele nu sunt atât de îngrijorătoare și putem face acțiuni care să prevină creșterea. Lipsa de capacitate la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, cred că putea fi suplinită din vară”, a spus Alexandru Rafila.
Degeaba alocăm locuri la Terapie Intensivă dacă nu avem resursa umană“
Reprezentantul României la OMS este de părere că nu resursele materiale sunt cele care pun bețe în roate unei bune gestionări a pandemiei. În viziunea lui Alexandru Rafila, problema este resursa umană insuficientă.
„Noi avem alocate, teoretic, puțin peste 1.000 de paturi de Terapie Intensivă pentru infecția cu coronavirus și mai avem probabil vreo 2.000 de paturi pentru alte patologii. Degeaba alocăm dacă nu există resursă umană”, a mai delcarat Alexandru Rafila.