Adrian Streinu Cercel: „Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie”
Profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, susține că SARS-CoV-2 nu va dispărea prea curând din cauza numărului ridicat de mutații prin care a trecut.
„Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gând să iasă prea curând din circulaţie – nivelul mare de mutaţii pe care a început să şi-l dezvolte. Chiar în această dimineaţă am citit un articol care urmează să fie rapid publicat, cu multitudinea de mutaţii pe care le are la nivel de structură de spike, peste 38 de variante, care se pare că asociază un grad de infectivitate şi de severitate mai mare bolilor pe care le induc. Este foarte adevărat că aceste mutaţii au fost izolate de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris”, a afirmat Streinu-Cercel, joi, la conferinţa de lansare a proiectului „Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”.
El a menţionat că pacienţii care au venit, până în prezent, la Institutul ”Matei Balş” cu alte patologii decât COVID nu s-au infectat cu noul coronavirus.
Ce soluții pentru scăderea numărului de cazuri de COVID-19 propune Adrian Streinu-Cercel
Adrian Streinu Cercel a venit cu mai multe soluții pentru scăderea numărului de cazuri de COVID-19. Medicul vorbește despre modul cum se dă jos în mod corect masca de protecție, fără a exista riscul de infecție, și cât de importantă este purtarea ei, mai ales în această perioadă când cazurile de coronavirus au crescut semnificativ în țara noastră.
Doar cu ajutorul purtării măștii de protecție, cu păstrarea distanței fizice și cu respectarea celorlalte măsuri impuse de autorități vom putea trece cu bine de această perioadă, atrage atenția profesorul Streinu Cercel.
Soluții pentru scăderea numărului de cazuri de COVID-19: Cum se schimbă masca
Masca de protecție are efect în primele 2-4 ore de la aplicarea ei, ea trebuie schimbată în momentul în care se umezește. Adrian Streinu-Cercel recomandă ca atunci când ieșim în oraș să avem cu noi mai multe măști pe care să le schimbăm în mod frecvent.
„Masca va opri ce vine din fața noastră. Acele particule nu pot să pătrundă prin aceste straturi. Infecția cu coronavirus poate să treacă prin mască la un moment dat, dar nu la început. Avem un interval de timp în care masca ne protejează. Se spune că o mască ne poate proteja între 2 și 4 ore. Când se face diferența între cele 2 și 4 ore? La momentul umezirii.
Dacă masca se umezește, ea trebuie schimbată, nu mai trebuie ținută pentru că își pierde proprietățile și tot ce se dizolvă aici are șanse să treacă de ea. De aceea e bine să avem cu noi vreo 3-4 măști cu noi ca să ne ajungă pentru toată ziua. Maximum 4 ore o putem folosi, după acest interval nu mai este folositoare. E important și cum o dăm jos. Dacă punem mâna pur și simplu pe ea, ne putem contamina și apoi punem mâna pe telefon și alte obiecte”, a declarat medicul.
Masca va fi cea care va face diferența în următoarele săptămâni, a mai spus Streinu-Cercel.