Adrian Severin, fostul ministru MAE, în Platoul BZI LIVE, dezvăluiri despre războiul din Ucraina: „Nimeni nu va răspunde când vom pierde” – VIDEO

de: BZI.ro
14:18, 31 ian. 2023

Adrian Severin, fostul ministru de Externe al României, s-a aflat astăzi, 31 ianuarie 2023, în Platoul BZI LIVE, la o nouă ediție dialog de succes. Europarlamentarul a discutat despre războiul din Ucraina care se apropie cu pași repezi de ziua 365.

Politicianul a adus în discuție și două scrisori pe care le-a adresat Uniunii Europene cu mult timp înainte ca Vladimir Putin să dea startul operațiunii militare de pe teritoriul țării vecine.

„Acum ceva vreme am descoperit în arhiva mea o scrisoare din octombrie 2013, în calitatea mea de europarlamentar o adresăm UE şi le spuneam dacă va continua maniera de abordare a Ucrainei vom avea un război cu Rusia. O a doua scrisoare era din martie 2014, prima frază suna „suntem în război cu Rusia chiar dacă nu ne place acest cuvânt”. Explicăm deja de ce suntem în război, explicăm lovitura de stat din 2014 care a avut factor de inspiraţie SUA. Am fost acolo, eram pe teren. UE a preferat o altă soluţie de compromis. SUA a venit cu formula „totul sau nimic”. S-a mers în această direcţie şi eu spuneam că este un război pe care noi nu-l punem câştiga. Sancţiunile ne vor pune pe noi la pământ nu pe Rusia. Trebuia rapid să găsim calea păcii, o pace de compromis, negociata, că până la urmă să pună toate părţile în situaţia de a accepta formula. Sugerăm abordări, soluţii, unele rămân valabile şi astăzi, altele şi-au pierdut valabilitatea din cauza evoluţiei evenimentelor”, a transmis Adrian Severin, în exclusivitate la BZI LIVE.

Adrian Severin, despre războiul din Ucraina: „Nimeni nu va răspunde când vom pierde”

Expertul OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) afirmă că în cazul în care războiul din Ucraina se va sfârși, absolut nicio persoană nu va răspunde de pierderi. Toți vor fugi și se vor ascunde pentru a nu da cu subsemnatul.

„Îmi pare rău să mă gândesc că oamenii nu vor răspunde când vom pierde războiul ca se vor ascunde în gaura de şarpe şi vor dispărea. Aceşti putinisti avertizau asupra a ce se întâmplă în urmă cu 10 ani. Avem declaraţii tulburătoare. În 2014 s-a creat un format Normandia, unde participau Ucraina, Franţa şi Germania şi a condus la realizare unui acord de la Minsk. Aveau în vedere soluţiile pe care le propuneam eu în 2014. Şmecheriile pe care le putem aplauda sunt detestabile pentru că distrug baza oricărui progres şi înţelegeri. Dacă îi păcălim pe unii, ei nu vor mai avea încredere să lege vreo înţelegere cu noi. Angela Merkel vine şi confirmă că s-au câştigat 8 ani ca să se pună pe picioare o armată ucraineană aptă să se lupte cu Rusia, încălcând acordul de la Minsk. Nu este un lucru rău în sine echilibrul de putere, dar dacă asta se realizează cu preţul înşelătoriei, acest lucru nu mai este un salutar şi să ne ajute. Trump spune acelaşi lucru, Franţa, Boris Johnson. Toată lumea spune că Ucraina şi principalele tari euroatlantice s-au angrenat cu Rusia în negocieri ce au avut ca obiectiv înşelarea Rusiei. Acum înţeleg de ce Putin a decis operaţiunea militară. Presupun că serviciile specializate ruseşti au aflat că are loc o operaţiune de înşelătorie”, a menționat fostul ministru MAE.

Adrian Severin: „Europa nu va supraviețui”

În continuarea dialogului său, Adrian Severin a ținut să adauge că dacă lucrurile nu se vor schimba și nu se va recurge la pace, Europa nu va putea supraviețui pe termen mediu. Este absolut necesar ca România să nu renunțe la interesele sale.

„Europa nu poate supravieţui pe termen mediu dacă lucrurile nu se schimbă. Consider situaţia destul de clară. Dacă mergem mai departe, mergem la război nuclear. Eu vreau să cred că dincolo de ceea ce vedem la TV este o retorică publică pentru calmarea sau înşelarea publicului, undeva nevăzut există comunicare între cei care rămân lucizi în toate ţările. Nu există să nu găseşti o posibilitate. Acum suntem porniţi formal pe confruntarea nucleară, eu cred că în spatele aparentei există oameni care negociază o formulă de soluţionarea conflictului. Vorbim de ordine, asigurarea păcii. Încercam să transformăm dezordinea în ordine. Soluţii există, dar fie vorba între noi cine mai este îngrijorat de ce se întâmplă cu Ucraina. Noi nu suntem interesaţi de o distrugere a Ucrainei. Nu ne avantajează, dar nici distrugerea Rusiei nu ne avantajează. Ne trebuie un echilibru al puterilor, nu înfrângeri şi victorii. Ne trebuie o Rusie puternică într-o poziţie slabă şi o Ucraina slabă într-o poziţie puternică. Noi trebuie să înţelegem că a renunţa la interesele noastre nu este în favoarea aliaţilor noştri. Dacă ei vor să se sprijine pe România, decât pe ceea ce li se poate opune”, a conchis invitatul.