Adrian Năstase, fostul premier, a fost reabilitat de magistraţii de la ICCJ! Acesta ar putea reintra în politică

de: cristian.george
13:21, 07 dec. 2021

ICCJ s-a pronunţat asupra cererii de reabilitare depusă de fostul premier Adrian Năstase. Magistraţii au decis că acesta îndeplineşte condițiile pentru a fi reabilitate. Din această perspectivă, dacă decizia se va menţine, fostul șef al PSD ar putea reintra în politică.

Adrian Năstase a publicat pe propriul blog faptul că a cerut justiţiei să îl reabilitească din punct de vedere juridic. Fostul premier a depus cererea în octombrie 2021.

Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de corupţie

În 2014, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare în dosarul Zambaccian. Fostul premier a fost găsit vinovat pentru mai multe fapte de corupție. Adrian Năstase este acuzat în acest caz că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

La aflarea primei sentinţe, fostul premier a ajuns să comită un gest reprobabil. Așadar, Adrian Năstase s-a împuşcat în gât, acesta fiind transportat de urgentă la spital unde i s-au acordat îngrijiri medicale de urgență.

 

Fostul premier a fost reabilitat de ICCJ dar decizia nu este definitivă

De altfel, decizia publicată astăzi de magistrații de la ICCJ nu este una definitivă. Adrian Năstase a fost reabilitat dar decizia poate fi atacată la o curte superioară. Totuși, dacă decizia din primă instanță se va păstra, fostul premier ar putea intra în politică.

Cum intervine reabilitarea:

(1) Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanță, după împlinirea următoarelor termene:

a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;

b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsă închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;

d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsă detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

(2) Condamnatul decedat până la împlinirea termenului de reabilitare poate fi reabilitat dacă instanța, evaluând comportarea condamnatului până la deces, apreciază că merită acest beneficiu.