Adrian Năstase, despre insuccesul moțiunii de cenzură: „Ar fi nevoie de o strategie foarte spectaculoasă pentru a depăsi acest esec”

de: antonia.ceausu
22:15, 01 sept. 2020

Fostul președinte al Partidului Social Democrat Adrian Năstase a vorbit despre eșecul moțiunii de cenzură. Fostul premier consideră că partidul din care face parte poate depăși acest impediment printr-o mutare „foarte spectaculoasă”.

„O motiune amanată foarte mult. In final, depunerea ei a avut loc anterior Congresului PSD iar dezbaterea si votul ei au fost programate după. Amanarea votului, din lipsă de cvorum, nu mai poate influenta Congresul – care a trecut – dar poate influenta alegerile locale. Unele zone de nehotarati si unii primari ar putea fi interesati de ofertele liberalilor.

Este destul de evident, la acest moment, PSD are destul de putini aliati si nu reuseste să negocieze cu succes pentru a-i obtine.

Au mai ramas trei saptămani pană la alegerile locale. Ar fi nevoie de o strategie foarte spectaculoasă a partidului pentru a depăsi acest esec in scurtul timp rămas.

Se va intampla oare acest lucru?”, a scris Adrian Năstase.

Adrian Năstase: „Un prichindel liberal – Florin Roman”

Adrian Năstase a vorbit despre cum erau în trecut reprezentați liberalii în Parlament. Ulterior acesta a analizat o declarație a lui Florin Roman, care a afirmat că din perioada în care Adrian Năstase deținea o funcție de conducere, Curtea Constituțională a României „a devenit un Dumnezeu”.

„Imi amintesc cu nostalgie de parlamentarii liberali din perioada cand conduceam guvernul. De o mare calitate intelectuală. Capabili de dialog intr-o perioadă in care Romania urmărea obiective externe importante. Atunci, revizuirea Constitutiei devenise o necesitate. Ea s-a realizat in baza unei initiative legislative semnate de toate grupurile parlamentare, inclusiv de TOTI parlamentarii liberali. Ea viza si revizuirea articolului 145, eliminand posibilitatea ca parlamentul sa cenzureze, cu două treimi, deciziile Curtii Constitutionale. La acel moment, Romania era singura tară din Europa in care parlamentul putea să judece singur constitutionalitatea propriilor legi, considerandu-se că această procedură nu este compatibilă cu un stat de drept.

La acea vreme, Florin Roman lucra la Unirea pres SRL din Alba Iulia, pregătindu-se pentru o licentă la Universitatea Spiru Haret. E de inteles că nu a inteles sensul acelor modificări. Iată insă ce declară acum:

«CCR a devenit un Dumnezeu de pe vremea lui Adrian Nastase. Pana la Adrian Nastase, deciziile CCR puteau fi cenzurate de catre doua treimi din Parlamentul Romaniei. In urma acestei modificari, practic, CCR a devenit un fel de Dumnezeu, care, de foarte multe ori, a legiferat peste Parlamentul Romaniei.

Pentru a rezolva aceasta problema, e nevoie de mai mult, e nevoie de revizuirea Constitutiei Romaniei si modificarea modului de numire a judecatorilor la CCR», a spus Florin Roman.

Liberalul a mai sustinut despre CCR ca este, in mare parte, o «anexa» a PSD.»

Să intelegem că Peneleul lui Florin Roman va propune revizuirea Constitutiei pentru revenirea la formula din 1991, cu posibilitatea ca Parlamentul, cu două treimi (pe care le va obtine partidul său după alegeri), să poată invalida deciziile CCR?

Sau poate că Roman va propune ca TOTI judecătorii CCR – care au fost buni in regimul Băsescu si care nu mai sunt buni acum – să fie numiti de Klaus Werner Iohannis?

PS Dacă tot a inceput sezonul de propuneri pentru revizuirea Constitutiei, as vrea să propun si eu o temă: «Fără prosti in functiile publice»”, se arată în textul postat de Adrian Năstase pe blogul personal.