Adrian Câciu vorbește despre o posibilă criză alimentară în Europa și în România
Ministrul de Finanțe a transmis care sunt prioritățile țării în perioada următoare. Adrian Câciu a vorbit despre o posibilă criză alimentară în Europa şi în România. Ministrul a subliniat necesitatea de a menține lanţul de aprovizionare la cote accesibile.
Asta în condiţiile în care se vorbește despre o criză alimentară în Europa şi despre scumpirea produselor de bază din cauza războiului din Ucraina. Specialiștii au afirmat faptul că România va fi afectată indirect de situația din Rusia și de sancțiunile impuse țării.
Adrian Câciu explică posibilă criză alimentară în Europa și România
Prezent în cadrul unei conferinţe de presă alături de comisarul european pe economie, Adrian Câciu a vorbit despre o posibilă criză alimentară în Europa și România. Ministrul Finanțelor consideră că cea mai mare provocare din următoarea perioadă, pe lângă inflația galopantă, este reprezentată de menţinerea lanţului de aprovizionare la o cotă accesibilă.
„Cea mai importantă provocare pentru perioada următoare, dincolo de inflaţie, este menţinerea lanţurilor de aprovizionare la cote sau la un nivel sustenabil, astfel încât Europa să aibă necesarul de bunuri de primă instanţă”, a mai spus ministrul.
Ministrul a subliniat faptul că Europa este puternic influențată de invazia Rusiei în Ucraina și că statele UE care au graniță cu ţara invadată au o presiuni suplimentară generată de fluxul de migranți care sosesc. Toate aceste crize sunt însoţite şi de criza din energie care a existat înainte ca Rusia să pornească războiul din Ucraina.
Asta în contextul în care comisarul european pe economie relata recent faptul că România își revine economic după pandemie. Paolo Gentiloni considera în urmă cu doar o zi faptul că țara va avea o creștere de 4%, în media europeană.
România va fi afectată de războiul din Ucraina! Există premisele unei crize alimentare?
Specialiştii din domeniu au avertizat faptul că România va fi afectată indirect de războiul din Ucraina. În condiţiile în care țara noastră nu are o dependență mare față de Rusia, premisele unei crize alimentare nu există. Totuşi, vom observa o scumpire a alimentelor de bază generată de exporturile pe care țara le are din Uniunea Europeană
Fulminantă nu. Creşteri da, pentru că pe întreaga suprafaţă a economiei mondiale, în ultimele luni, se observă o creştere importantă a preţurilor la materiile prime şi la energie, mai ales la alimente.(…) Prețurile mari din afara țării vor ajunge şi în România şi pe termen mediu este imposibil de a evita o asemenea situație. explica un specialist.
Este bine de menționat faptul că se vorbește despre o criză alimentară în contextul în care Rusia și Ucraina, împreună, dețin părți importante din exportul mondial de cereale dar și de produse contexe cu alimentația. În acest context, Adrian Câciu vorbește despre o posibilă criză alimentară în România, criză care ar fi generată în special din cauza faptului că produsele vor fi mai scumpe, nu neapărat mai puține.