Adolescenta electrocutată pe un vagon de tren a fost salvată după 9 ore petrecute în sala de operații! Medic ieșean: „Este stabilă din punct de vedere hemodinamic, dar mai are de luptat”

de: Andreea Pădurescu
02:00, 13 aug. 2021

Adolescenta din Roman electrocutată pe un vagon de tren a fost operată timp de 9 ore! Medicii ieșeni sunt optimiști și spun că, momentan, starea de sănătate a adolescentei este una bună. Aceasta rămâne internată în Secția ATI a Spitalului „Sfânta Maria”, din Iași

Tânăra de 15 ani, din Roman, electrocutată după ce a urcat pe un vagon de tren pentru a-și face un selfie, a suferit o intervenție chirurgicală de 9 ore. Medicii sunt optimiști cu privire la starea de sănătate a fetei, dar susțin că va mai necesita numeroase intervenții pentru a se reface complet. Aceasta este stabilă hemodinamic, internată în Secția ATI a Spitalului „Sfânta Maria”, din Iași, în unitatea de arși.

„Adolescenta de 15 ani a suferit o intervenție de 9 ore, în care medicii s-au luptat. Ea trebuie să lupte, pentru că o vor aștepta în continuare numeroase intervenții chirurgicale. Tânăra este bine acum, este stabilă hemodinamic, dar mai are de îndurat o perioadă, până se va recupera complet. Este în continuare internată în Secția ATI, în unitatea de arși. Ne așteptăm în continuare la evoluția pacientei din punctul de vedere al arsurii, pentru că aceasta a suferit o electrocuție prin arc electric și o arsură prin flacără electrică. Pacientei i se aplică în continuare tratament cu presiune negativă pe zonele cu arsură, pentru a limita necesitatea îndepărtării unui țesut și pentru a evita la maximum infectarea”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Regional de Urgențe pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.

Tragicul accident s-a produs pe un vagon de marfă

Amintim că, duminică, 8 august 2021, trei adolescente, de 13, 14 și 15 ani, din Roman, și-au riscat viața pentru o fotografie. Fetele au urcat pe un tren de marfă, iar două dintre ele s-au electrocutat și au suferit arsuri grave. Două dintre cele trei au fost transferate la Iași. Tânăra de 15 ani, care se afla în stare foarte gravă, a fost transportată cu elicopterul SMURD.

„Am intervenit cu echipajul elicopterului SMURD Iași la preluarea unui copil de 15 ani, de la Spitalul Roman. Aceasta a urcat pe un vagon de tren, din dorința de a face poze. Copilul a suferit o electrocuție prin arc electric, o arsură pe 21 la sută din suprafața corporală, interesând zone parcelare din torace, membrele inferioare, superioare și la nivelul feței. Fata a fost transferată la Spitalul pentru Copii, în Secția de Terapie Intensivă. Aceasta a ajuns stabilă hemodinamic. Pentru aceste cazuri, care se întâmplă cu o frecvență absolut nedorită și vizează în general adolescenții și tinerii, singura soluție este prevenția”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Medicii ieșeni fac apeluri disperate cu privire la aceste fapte riscante

Medicii îi avertizează pe toți cei care se aventurează în astfel de situații că viața lor este pusă în pericol. Electrocutarea pe un vagon de tren poate provoca arsuri grave, stop cardio-respirator, traumatisme prin cădere sau chiar deces.

„Nu este bine să urci pe un vagon de tren, nu este bine să te expui la riscul unei electrocuții, care poate genera chiar tulburări de risc cu stop cardio-respirator și deces și care generează întotdeauna arsuri pe suprafețe întinse și traumatisme prin cădere. Rugămintea noastră și sfatul nostru către toți adolescenții este să nu repete experiențe dureroase”, a adăugat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

În urmă cu aproximativ patru luni, un băiat de 12 ani din Iași a căzut pradă aceleiași tentații. Copilul se juca cu prietenii săi printre trenurile din apropierea casei, când, la un moment dat, tinerii s-au luat la întrecere, pentru a vedea care ajunge primul pe un vagon, moment în care adolescentul de 12 ani a fost izbit de arcul electric. Prietenii săi, martori la scena teribilă, au auzit un zgomot puternic și au văzut o flacără. Tânărul a fost grav rănit. Acesta a suferit arsuri de gradul II pe aproximativ 30 la sută din suprafața corpului și politraumatism prin cădere de la înălțime. După aproximativ două luni de spitalizare, băiatul a fost externat, însă are nevoie și acum de recuperare.