Administrația Națională a Penitenciarelor confirmă dezastrul din Penitenciarul Iași! Oficial: mai mulți deținuți s-au umplut de scabie: „Au fost raportate șase cazuri” – FOTO
Coșmarul prin care trec deținuții încarcerați în Penitenciarul Iași a fost confirmat de ANP. Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor spun că la Iași au fost înregistrate mai multe cazuri de scabie
În edițiile precedente, redactorii BZI au relatat condițiile mizere în care trăiesc deținuții încarcerați în cadrul Penitenciarului Iași. Redactorii au solicitat un punct de vedere reprezentanților ANP. Cei din urmă au confirmat faptul că mai mulți deținuți au avut scabie.
„În luna februarie 2024, au fost raportate Direcției de Supraveghere Medicală din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor 6 cazuri de scabie din cadrul Penitenciarului Iași, cazuri care au fost evaluate de medicul de specialitate dermatologie și cărora li s-a administrat tratamentul recomandat. Totodată, au fost luate și măsurile necesare de combatere a transmiterii din partea unității penitenciare (izolarea cazurilor până la vindecare, igiena corporală și a articolelor personale de vestimentație, au fost distribuite produse pentru igienă personală cât și dezinfecția și dezinsecția în camerele de deținere)”, a transmis subcomisarul de poliție penitenciară Ionela Chițan, șef Serviciu Cabinet al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
ANP: ultima acțiune de control în Penitenciarul Iași, în iulie 2023
Redactorii BZI au vrut să afle dacă au existat misiuni de control în Penitenciarul Iași, pentru a se afla starea de sănătate a deținuților. Reprezentanții ANP au precizat că a existat un asemenea control, însă în luna iulie a anului trecut.
„În perioada 24-26.07.2023 a avut loc o misiune de control, fiind analizate programul de acordare a consultațiilor medicale în cadrul unității cât și verificarea stării de igienă de la nivelul cabinetelor medicale, secțiilor de deținere, blocului alimentar, spălătorie și depozitului de alimente”, au transmis reprezentanții ANP. Legat de deținuții cu scabie, reprezentanții ANP au transmis că au fost luate toate măsurile necesare, însă familiile deținuților au precizat în repetate rânduri că aceștia nu au fost tratați decât sumar.
Deținuții sunt vinovați că au luat scabie?
De asemenea, reprezentanții ANP dau de înțeles că deținuții sunt direct răspunzători de igiena și dezinfecția celulelor.
„Au fost luate și măsurile necesare de combatere a transmiterii din partea unității penitenciare (izolarea cazurilor până la vindecare, igiena corporală și a articolelor personale de vestimentație, au fost distribuite produse pentru igienă personală cât și dezinfecția și dezinsecția în camerele de deținere). Precizăm că obligativitatea menținerii igienei în camerele de detenție aparține persoanelor cazate, care trebuie să participe zilnic, în mod activ, la menținerea curățeniei (cu materiale puse la dispoziție de către administrația locului de deținere – substanțe dezinfectante, clorigene), aerisirea camerei și acordarea atenției cuvenite păstrării în stare funcțională a bunurilor din dotarea acesteia (conform art.81 lit. d) din Legea nr. 254/2013, privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal)”, au mai precizat reprezentanții ANP.
Ultima dezinsecție de la Penitenciarul Iași: februarie 2024
Reprezentanții ANP au precizat că ultima dezinsecție a avut loc la Penitenciarul Iași în luna februarie a acestui an.
„Conform OMS nr. 119/2014, ultima dezinsecție efectuată în Penitenciarul Iași s-a realizat în toate spațiile unde deținuții au desfășurat activități în perioada 19.02.2024 – 22.02.2024 (aferenta trimestrului I), în baza contractului de prestări servicii. Măsurile ce se întreprind înainte de fiecare dezinsecție se referă la aplicarea întocmai și permanent a măsurilor igienico-sanitare, de buna gospodărire a obiectivului în scopul reducerii la minimum a depozitelor de materii organice în descompunere, favorabile dezvoltării larvelor și a posibilităților de acces a insectelor adulte spre hrană. Activitatea de prevenire a răspândirii insectelor s-a aflat permanent în atenția unității penitenciare, aceasta urmărind limitarea, diminuarea și eliminarea tuturor factorilor dăunători ce pot crea disconfort asupra persoanelor private de libertate, cât și prevenirea și combaterea efectelor dăunătoare ale acestor factori asupra bunurilor”, a mai spus subcomisarul de poliție penitenciară Ionela Chițan, șef Serviciu Cabinet al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Practic, deținuții din Penitenciarul Iași sun vinovați de condițiile mizere în care sunt „cazați”, așa cum spun cei de la ANP. Tot ei sunt vinovați că există scabie în închisoare și că dezinsecțiile se fac din an în Paște. Administrația Națională a Penitenciarelor confirmă dezastrul din Penitenciarul Iași, dar va lua vreo măsură?