Administrația de la Moscova anunță începutul crizei alimentare și penurie de carburanți
Administrația de la Moscova consideră abordarea Uniunii Europene „autodistructivă” pentru blocul comunitar. Decizia recentă a Uniunii Europene de a interzice parțial importurile de petrol din Rusia urmează, cel mai probabil, să destabilizeze piețele globale de energie, susține Administrația de la Rusia.
Liderii UE au ajuns un acord politic general asupra sancțiunilor în cadrul unui summit la începutul acestei săptămâni, dar un text juridic mai trebuia să fie aprobat de statele membre la nivel de ambasadori.
„Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare”, anunţă Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters.
Rusia consideră măsurile Uniunii Europene autodistructive
Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat, înainte de implementarea noului pachet de sancțiuni, că interdicția „va reduce efectiv cu aproximativ 90% din importurile de petrol din Rusia către UE până la sfârșitul anului”, deoarece Germania și Polonia s-au angajat să renunțe la livrările printr-o conductă către teritoriul lor.
„Sunt măsuri autodistructive. Bruxellesul şi sponsorii politici ai Washingtonului poartă întreaga responsabilitate pentru exacerbarea problemelor globale în domeniile alimentar şi energetic cauzate de acţiunile nelegitime ale Uniunii Europene”, subliniază Ministerul rus de Externe.
Comisia Europeană a decis reducerea importurilor de petrol din Rusia
Uniunea Europeană a anunţat o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. „Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia. Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă. Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.
Moscova redirecționează livrările din Europa în Asia
Europa a importat anul trecut mai mult de un sfert din petrolul total folosit din Rusia, în Uniunea Europeană ajungând aproape jumătate din exporturile rusești de țiței și produse petroliere, potrivit datelor Agenției Internaționale a Energiei (IEA).
Deja Moscova a început să redirecţioneze livrările destinate iniţial Europei, în urma impunerii sancţiunilor, a mai anunţat Kremlinul.
„Aceasta este o acţiune sistemică, ţintită, care ne va permite să minimalizăm consecinţele negative”, a mai spus Peskov.
Printre ţările care au cumpărat masiv ţiţei rusesc, beneficiind de preţul mai scăzut, sunt India şi China.