Adevărul a ieșit la iveală! Dezvăluiri despre dublarea unui contract pe drumurile din județul Iași. O șosea a fost declasificată pentru a acoperi combinațiile de milioane de lei
Dezvăluiri incredibile despre un contract derulat pe drumurile din județ. Fosta conducere a Consiliului Județean și cea de la Direcția de Drumuri Județene au reușit o performanță unică. Drumul județean DJ 248 A spre Glodenii Gândului a fost scos la licitație de mai multe ori, fiind chiar retrogradat de la asfalt la pietruire pentru a se acoperi neregulile
Detalii șocante ies la iveală dintr-o instituție publică gestionată de Consiliul Județean (CJ) Iași. Lucrările efectuate pe drumurile județene ridică tot mai multe semne de întrebare. O demonstrează din plin și mărturia unui fost angajat al Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași. Antoneta Manolache a lucrat la DJADP Iași, însă la împlinirea vârstei de pensionare nu i s-a mai prelungit contractul, cu toate că a solicitat acest lucru și chiar avea și dreptul legal. Femeia a făcut o sesizare la Guvernul României, la Ministerul Muncii, în care a reclamat o serie de presiuni la adresa sa. În plus, Antoneta Manolache a arătat și alte aspecte legate de contractele de pe drumurile județene.
Detalii șocante despre un contract pe drumurile județene din Iași
În cursul anului trecut a fost atribuită o lucrare de scarificare și reprofilare cu adaos de material pietros pe DJ 248 A Glodenii Gândului. Lucrarea a fost efectuată între kilometrul 38+800 și kilometrul 41+200. Procedura a fost atribuită firmei Danlin XXL SRL din județul Neamț. Practic, s-a rostogolit materialul de pe șosea și s-a adăugat niște piatră. Pentru asta, Danlin XXL a primit 376 de mii de lei. Ulterior, pe același sector de drum s-au pus îmbrăcăminți bituminoase ușoare, valoarea contractului fiind de 4,3 milioane de lei. Însă neregulile pe acest sector de drum au fost mult mai mari, iar Maricel Popa a încercat să le ascundă.
Presiuni pentru combinațiile de pe drumurile județene din Iași
Antoneta Manolache a arătat în sesizarea respectivă și cum a fost derulat acest contract.
„Nu am acceptat, nu am solicitat și nu am permis derularea a două contracte pe același sector de drum județean de 2,4 kilometri, în același timp, fără a se respecta structura pe grupe și subgrupe de lucrări, fără a respecta nomenclatorul privind lucrările aferente întreținerii și reparării drumurilor publice”, a menționat aceasta.
Antoneta Manolache a precizat că Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, a făcut presiuni pentru ca operatorul care câștigase inițial contractul să fie dat deoparte.
„Acest sector de drum de 2,4 kilometri a făcut obiectul unui contract de lucrări de întreținere pe care l-a reziliat Ciprian Ciucan, întrucât operatorul economic nu era agreat de Maricel Popa, chiar dacă pe acest sector s-au efectuat cinci expertize tehnice, dintre care trei au fost decontate de DJADP și culmea, toate în defavoarea instituției”, se mai arată în sesizare.
Drum declasificat din asfalt în pietruit pentru a se pregăti afacerea
Antoneta Manolache a arătat și de ce s-a ajuns la o astfel de combinație.
„Aceste acte de infracțiune cu încălcarea evidentă și repetată a legii au fost susținute și aprobate de Maricel Popa prin discipolul său, Ciprian Ciucan. După rezilierea ilegală a contractului de lucrări încheiat cu operatorul economic neagreat de Maricel Popa, s-a alocat prin HCJ în luna februarie 2020, pe același sector de drum, suma de 371.600 de lei”, susține Antoneta Manolache.
Bani s-au alocat pentru lucrări scarificare și reprofilare cu adaos de material pietros 300 mc/km, fără să se țină cont că pe acest sector de drum s-au executat și s-au decontat în cadrul contractului reziliat lucrări de reparații curente-plombări.
„E de noaptea minții să constați că drumul asfaltat și plombat, pregătit pentru așternerea covorului asfaltic (conform contractului reziliat) prin încheierea noului contract de către Ciprian Ciucan cu o altă firmă agreată, s-a scarificat, s-a reprofilat, după care s-a așternut un strat de balast, declasificând drumul asfaltat în drum pietruit”, arată fostul angajat de la Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor.
Practic, Antoneta Manolache a arătat că a fost transformat sectorul de drum de la Glodenii Gândului dintr-o categorie superioară (asfalt) într-una inferioară (piatră) pentru ca cei responsabili să-și rezolve combinațiile.
Cum s-au pierdut banii CJ pe drumurile din județul Iași?
Pe acel sector de drum a fost făcut un al doilea contract, încheiat în februarie 2020. De data asta a fost luată în calcul scarificarea și reprofilarea cu adaos de material pietros 300 mc/km. Ulterior, se derula și cea de-a treia procedură pe acest drum, pentru care CJ a alocat 4,3 milioane de lei.
„De această dată a fost vorba de îmbrăcăminți bituminoase ușoare. Contractele II și III au fost încheiate cu același operator economic, care a declasificat în cadrul contractului 2 drumul asfaltat în pietruit. În cadrul contractului 3 a transformat drumul pietruit în drum asfaltat. Aceste solicitări se suprapun, deși sunt categorii de lucrări total diferite”, arată Antoneta Manolache în sesizarea transmisă autorităților.
În ediția anterioară, cotidianul „BZI” a arătat cum Antoneta Manolache a sesizat că a fost trecută pe linie moartă pentru că nu a vrut să acopere ilegalitățile făcute de directorul Ciprian Ciucan și girate de Maricel Popa.
Reacția lui Maricel Popa, fostul șef al Consiliului Județean Iași
Contactat de reporterii „BZI”, Maricel Popa, fostul șef al CJ, a negat acuzațiile și a susținut că Antoneta Manolache a fost cea care s-a îmbogățit de pe urma drumurilor județene din Iași.
„Doamna Manolache este o mincinoasă. Și-a făcut o casă cât o primărie la Rădășeni (județul Suceava) din combinații. Eu am oprit-o să mai facă învârteli. Nu cunosc situația drumului de la Glodenii Gândului, eu nu m-am implicat în licitații pentru că nu am vrut. Ea este o mincinoasă și o frustrată”, a menționat senatorul Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași.