Aderarea României la Schengen urmează să fie votată în Parlamentul European
Parlamentarii europeni se reunesc marți, 18 octombrie 2022, la Strasbourg pentru a vota extinderea spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României. Eurodeputații au solicitat ca Bulgaria şi România să fie admise în Schengen, menţionând că aceste două state îndeplinesc condiţiile de aderare. În cazul aderării la Schengen, România ar putea obţine mai multe beneficii.
Pe lângă extinderea spațiului Schengen, europarlamentarii vor avea și o dezbatere cu Consiliul şi Comisia privind buna funcționare a acestuia și vor evalua normele privind controalele la frontieră. În aprilie, Curtea a decis o perioadă de până la șase luni pentru efectuarea controalelor de frontieră din cauza unor ameninţări. Eurodeputații vor adopa şi o rezoluție referitoare la aderarea Bulgariei și a României, în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE.
Aderarea României la Schengen, susţinută de majoritatea europarlamentarilor
În această după-amiază, 18 octombrie 2022, plenul parlamentului, în urma unei dezbateri din 5 octombrie, va vota o rezoluţie referitoare la aderarea Bulgariei şi României la Schengen. Majoritatea eurodeputaţilor au îndemnat statele membre să recunoască că Bulgaria şi România îndeplinesc criteriile Schengen și că aceste două state ar trebui admise în spaţiul de liberă circulaţie. Parlamentul European a transmis că rezoluția nu are caracter legislativ.
Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, PPE, susține aderarea României la Schengen printr-o rezoluție votată încă din vară.
„Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține aderarea României la Spațiul Schengen! La ultimul congres al PPE, din 1 iunie, a fost votată o rezoluție care include susținerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație. Mențiunea susținerii PPE pentru țara noastră a fost introdusă la propunerea delegației PNL. Președintele PPE Manfred Weber i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spațiul Schengen, la votul de marți, 18 octombrie, din Parlamentul European. Dacă legislativul continental aprobă, ultimul examen decisiv va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne”, arată un mesaj pe Facebook al PNL.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu un mesaj de mulţumire către spaţiul european pentru adoptarea rezoluţiei prin care se arată sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
„Le mulţumesc colegilor din familia noastră europeană pentru adoptarea Rezoluţiei prin care se exprimă clar sprijinul total pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Aceasta demonstrează, încă o dată, principiul de bază a social-democraţiei europene, acela de a pune cetăţenii pe primul loc”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Europarlamentarul Tudor Ciuhodaru a transmis că România trebuie să intre în Schengen, deoarece a îndeplinit toate condiţiile de aderare.
„Acum este momentul deciziei finale. Vreau ca românii să nu mai fie considerați cetățeni europeni de mâna a doua și pentru asta România trebuie să intre cât mai rapid în Schengen. Onorată Comisie, onorat Consiliu, am îndeplinit toate condițiile pentru aderare. Este incorect ca unii să fie mai egali ca alții. Acest lucru trebuie să înceteze. Vreau drepturi egale pentru români, la fel ca pentru cetățenii olandezi, germani, francezi. Orice amânare nu mai poate fi justificată. Sper că toți să susțineți demersul meu”, este mesajul transmis de dr. Tudor Ciuhodaru.
Și liderul de la Cotroceni, președintele Klaus Iohanis, a menţionat că România are şanse să intre în Schengen, dar nu există încă o garanţie solidă.
„Garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus președintele României.
Ce avantaje ar putea avea România în cazul aderării la Schengen
Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. În prezent, toate statele membre al UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spaţiul Schengen. Acesta include 26 de ţări, dintre care 22 sunt din Uniunea Europeană şi patru din afara acesteia: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Eliminarea controalelor la frontiere este unul dintre beneficiile aderării la spațiul Schengen. Trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării. Asta ar putea fi un avantaj pentru românii care vor să călătorească cu avionul, cu trenul, cu autocarul sau cu maşina personală. Dacă vor alege să călătorească cu avionul, nu va mai trebui să aştepte pentru controlul paşapoartelor.
Totodată, în rurma aderării în spaţiul Schengen, vor fi eliminate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, Bulgaria şi Grecia, iar şoferii de TIR nu vor trebui să mai stea ore în şir la graniţă. Mai mult, mărfurile vor circula liber, ceea ce ar putea contribuie la creşterea profitabilităţii în comerţ.
De peste 10 ani, România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, însă aderarea a fost blocată de mai multe ori la nivel politic. Rămâne de văzut dacă în această după-amiază europarlamentarii vor vota rezoluția privind aderarea României la Schengen.