Adenopația. Tot ce trebuie să știi despre inflamația ganglionilor

de: Iurascu Catalina
08:52, 30 iul. 2024

Afecțiunea se manifestă în părțile laterale ale gâtului, în zona axilelor, deasupra claviculei sau în zona inghinală. Ganglionii fac parte din sistemul imunitar și au un rol foarte important în menținerea sănătății. Aceștia se umflă când organismul luptă cu o infecție și apare adenopația.

De ce apare adenopația

Adenopația poate apărea din mai multe cauze, precum: infecție virală (răceală sau gripă), infecție bacteriană (de la nivelul gâtului), leziuni, afecțiuni sau cancer.

În cele mai multe cazuri, ganglionii se inflamează din cauza unor viruși sau a unor bacterii. Atunci când apare o infecție la gât, ganglionii de la acel nivel sunt predispuși să se inflameze.

Alte infecții care duc la inflamarea lor sunt: gripă, infecție în gât, amigdalită, rujeolă, infecții ale urechii, infecție dentară, mononucleoză, infecție cutanată, boala Lyme, infecție HIV.

Există totuși unele situații în care adenopația apare ori în urma unor leziuni, ori în urma unor afecțiuni imune. În cazul în care organismul încearcă să vindece o rană, pentru a preveni dezvoltarea infecției, ganglionii limfatici din preajma afecțiunii se pot inflama.

O altă cauză poate fi reprezentată de medicamentele împotriva malariei. Sarcoidoza este o afecțiune ce reprezintă creșterea numărului de celule inflamatorii în diferite părți ale corpului, cel mai des în plămâni.

O altă afecțiune cu un mare risc de inflamare a ganglionilor este lupusul. Aceasta provoacă totodată inflamații la nivelul organelor, pielii și articulațiilor.

O altă cauză a inflamării ganglionilor poate fi cancerul. Limfomul, de exemplu, se poate dezvolta de la ganglionii limfatici. Adenopația mai poate apărea și în urma leucemiei sau tumorii.

Cum ne dăm seama că avem ganglionii inflamați

Simptomele comune ale adenopației sunt: febră, frisoane, oboseală, guturai, durere de ureche, durere de cap.

Corpul are numeroși ganglioni, putând exista inflamații în orice zonă, de exemplu în zona capului, abdomenului sau bustului. În acest caz, pacientul se va confrunta cu: umflături de mărimea unui bob de mazăre sau boabe de fasole care se resimte sub piele, sensibilitate la atingere, durere, roșeață, senzație de căldură în zonă.

Având în vedere că inflamarea poate apărea și din cauza unor afecțiuni mai grave, există unele semne care ar trebui să vă atragă atenția pentru a merge la medic. Acestea sunt: creșterea rapidă a ganglionilor, ganglionii rămân inflamați mai mult de 2 săptămâni, apar noduri care nu se mișcă atunci când sunt împinse, pierdere în greutate inexplicabilă, febră de lungă durată, transpirații nocturne, sângerare ușoară, apariția unor vânătăi.

De altfel, dacă aveți probleme de înghițire sau de respirație, trebuie să consultați medicul imediat.

În momentul în care medicul vă va diagnostica și vă va prescrie o medicamentație, acesta va trata cauza inflamației, nu inflamarea în sine.

În cazul în care ganglionii sunt dureroși, există câteva măsuri pe care le puteți lua acasă pentru a ameliora. Puteți aplica o compresă caldă pe zona afectată, ori o compresă rece, pentru că uneori căldura poate irita zona sensibilă. O compresă rece poate ajuta la ameliorarea inflamației, în cazul în care compresa caldă nu a reușit să facă acest lucru.

De altfel, odihna ajută întotdeauna pentru refacerea organismului. Chiar și așa, adenopația poate apărea în urma unor probleme mai serioase, așa că cel mai bine este să mergeți pentru un consult înainte de a urma orice formă de tratament.