Adăposturile subterane din Constanța sunt gata să facă fața unui bombardament aerian

de: BZI.ro
23:58, 27 ian. 2022

Teama izbucnirii unui război între Rusia și Ucraina a pus la treabă autoritățile din Constanța. Municipalitatea a început pregătirile adăposturilor subterane în cazul unui bombardament aerian.

Multe dintre acestea au fost renovate și dotate cu instalații de aer și provizii. Un singur astfel de spațiu poate adăposti până la 200 de oameni.

Spațiile antiaeriene au fost folosite până acum ca boxe în care locatarii își puteau depozita proviziile pentru iarnă, însă acestea încep să redevină ceea ce ar fi trebuit să fie inițial, locuri în care populația să se ascundă în caz de război.

Cum arată un adăpost antiaerian

Adăposturile au fost construite în anii ’70, însă în timp s-au deteriorat, astfel că reabilitarea lor era mai mult decât necesară.

„Anul trecut au fost renovate şase dintre aceste adăposturi, cele mai vechi datează din anul 1975. Am prevăzut în bugetul acestui an renovarea a încă şase adăposturi”, a declarat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Pereții construcțiilor sunt foarte solizi, în așa fel încât să facă față atacurilor aeriene. Adăposturile sunt construite cu intrări standard de urgență, dar dispun și de ieșiri speciale în cazul în care blocul este bombardat, iar ușa este blocată de moloz.

De asemenea, fiecare adăpost prezintă o „gură-de-lup”, adică un tunel care iese pe o stradă învecinată. Acest tunel este folosit doar în cazul în care intrarea este restricționată.

Blocurile care dispun de un astfel de spațiu de refugiu sunt semnalizate cu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu.

În judeţul Constanţa sunt 114 de astfel de spații de protecție

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea a transmis numărul de adăposturi pentru protecție civilă din județul Constanța, precum și site-ul unde pot fi vizualizate aceste adăposturi.

„La nivelul județului Constanța sunt în evidență 114 adăposturi protecție civilă, din care, în municipul Constanța, 64. Din totalul celor de la nivelul judeţului, 13  sunt neoperaţionale, din diverse motive. Inundate, neamenajate, sau lipsă instalaţie filtro-ventilaţie. Lista fondului de adăpostire la nivel naţional, poate fi vizualizată pe site-ul igsu.ro, la capitolul informaţii utile, adăposturi protecţie civil.”, a precizat  Răzvan Parconie, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Legea spune că unui om îi este destinat un metru pătrat.

Dimensiunile adăposturilor pot varia, de la 48 până la 220 metri pătraţi.

În Kiev există 5.000 de adăposturi subterane de protecţie civilă

În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile ucrainene au transmis o hartă care prezintă nu mai puțin de 5.000 de adăposturi antiaeriene din capitala țării, Kiev, în care cetățenii s-ar putea adăposti în cazul unui posibil atac condus de Rusia.

Autoritățile ucrainene au transmis acum câteva săptămâni o hartă care numără nu mai puțin de 5.000 adăposturi antiaeriene din capitala țării, Kiev, în care cetățenii ar putea fi în siguranță, în cazul unui posibil atac condus de Rusia, relatează BBC. Cu toate acestea, pe teren, la adresele oficiale la care ar trebui să se afle adăposturi subterane de protecție civilă, aici sunt ori magazine cu lacăt pe ușă, ori un placaj din lemn.

În aceste condiții, cel mai sigur loc de refugiu în Kiev rămâne stația de metrou Teatralna din Kiev.

„Sunt din Donețk, așa că am trecut deja prin asta. Nici noi nu am crezut că se va întâmpla, dar s-a întâmplat. Nu poți exclude nimic. Când ai trecut printr-un conflict, îți place sau nu, reții întotdeauna o astfel de informație. Îți rămâne în memorie, așa că știu”, a spus o femeie care a zis că a auzit că stația de metrou este un adăpost antiaerian.