Acuzaţiile de crime de război aduse la adresa lui Vladimir Putin, respinse de Kremlin
Acuzațiile de crime de război la adresa lui Vladimir Putin sunt tot mai des întâlnite în războiul din Ucraina. Secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia respinge astfel de acuzații.
„Respingem categoric acest lucru. Și apoi – Rusia încă nu este membru al Curții Penale Internaționale”, a spus Peskov reporterilor.
Kremlinul respinge acuzaţiile de crime de război aduse lui Vladimir Putin
Acuzațiile de crime de război la adresa lui Vladimir Putin sunt nefondate în ochii Kremlin-ului. Judecătorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat anterior că are „motive rezonabile pentru a lansa o investigație” și „motive rezonabile pentru a crede că atât presupusele crime de război, cât și crime împotriva umanității au fost comise în Ucraina”.
Dmitri Peskov a mai declarat că datele privind victimele civile în Ucraina ar putea fi rezultatul acțiunilor naționaliștilor ucraineni. Ca răspuns la o solicitare de a comenta datele ONU cu privire la decesele civililor în timpul invaziei ruse, acesta a declarat că trupele ruse nu se fac vinovate de astfel de fapte.
„În timpul unei operațiuni speciale, trupele ruse nu efectuează lovituri asupra infrastructurii civile și asupra unui complex rezidențial. Acest lucru este exclus. Vorbim doar despre demilitarizarea Ucrainei, despre instalațiile militare. E vorba despre incendiul acestor grupuri naționaliste care folosesc obiecte vii drept scut”, a precizat Peskov.
Rușii cer returnarea armelor nucleare americane din Europa
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că Rusia cere Statelor Unite să returneze armele nucleare din Europa şi să distrugă infrastrutura asociată acestora.
Într-o adresă video adresată participanților la Conferința pentru Dezarmare de la Geneva, Lavrov a spus că este inacceptabil să existe arme nucleare ale Statelor Unite pe teritoriul mai multor ţări europene, acestea încălcând în mod evident prevederile fundamentale ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.
„ Persistă misiunile cu participarea țărilor NATO non-nucleare. În cadrul unor astfel de misiuni se elaborează un scenariu de utilizare a armelor nucleare asupra Rusiei”, a spus Serghei Lavrov.
Ministrul de externe a subliniat faptul că Rusia „a procedat întotdeauna și continuă să pornească de la faptul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și nu poate fi dezlănțuit niciodată”.
Într-o altă ordine de idei, presa ucraineană anunță că runda a doua de negocieri dintre Rusia și Ucraina ar putea avea loc mâine, 2 martie, având în vedere că la discuțiile de ieri nu s-a ajuns la un compromis pentru pace. Consilierul presedinteleui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliac, a precizat că principalul obiectiv al acestor discuţii este armistiţiul şi încheierea actiunilor combatante de pe teritoriul Ucrainei.
Totodată, secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia respinge acuzațiile de crime de război la adresa lui Vladimir Putin.