Acuzații dure împotriva Shein! Gigantul de fast-fashion, forțat să ia măsuri drastice
Retailerul de fast-fashion Shein a descoperit două cazuri de muncă infantilă la furnizorii săi anul trecut, conform raportului său de sustenabilitate pentru 2023. Aceste descoperiri vin în contextul în care Shein a intensificat auditurile la producătorii din China pentru a răspunde criticilor cu privire la practicile sale, în perspectiva unei posibile listări la bursă, transmite Reuters.
În raportul publicat joi, 22 august, Shein a anunțat că a suspendat comenzile către furnizorii care angajaseră copii sub 16 ani, reluând colaborarea doar după ce aceștia și-au îmbunătățit procesele, inclusiv verificarea documentelor de identitate ale angajaților. Compania a subliniat că ambele cazuri au fost „rezolvate rapid”, luând măsuri care au inclus încheierea contractelor minorilor, organizarea de controale medicale și, dacă era necesar, repatrierea părinților sau tutorilor acestora.
Shein a înăsprit politica față de furnizori în octombrie anul trecut, după descoperirea cazurilor de muncă infantilă. Orice încălcare gravă, denumită „Încălcări de încetare imediată”, va duce acum la întreruperea imediată a colaborării cu furnizorul. Anterior, furnizorii aveau la dispoziție 30 de zile pentru a corecta astfel de probleme înainte ca Shein să întrerupă colaborarea.
Gigantul de fast-fashion Shein, acuzat de folosirea muncii copiilor
Annabella Ng, director senior al relațiilor guvernamentale globale la Shein, a menționat că actualizarea politicii lanțului de aprovizionare a fost influențată de feedback-ul primit de la autoritățile de reglementare și furnizori. Shein nu raportase anterior numărul exact de cazuri de muncă infantilă, dar a menționat că astfel de încălcări au fost descoperite în 1,8% din auditurile din 2021, 0,3% din 2022 și 0,1% din 2023.
Compania a efectuat 3.990 de audituri în 2023, o creștere semnificativă față de 2.812 în 2022 și 664 în 2021, utilizând agenții terțe precum Bureau Veritas, Intertek și SGS pentru 92% dintre aceste audituri. Shein își propune ca toate auditările viitoare să fie realizate de astfel de agenții externe.
Raportul de sustenabilitate din 2023, publicat la mai bine de un an după cel anterior, va fi analizat atent de investitori care ar putea decide dacă să achiziționeze acțiuni ale companiei în cazul unei listări la bursă. În raport, CEO-ul Shein, Sky Xu, a subliniat importanța îmbunătățirii guvernanței lanțului de aprovizionare și a gestionării emisiilor de carbon, în special a celor din „sfera 3”, generate de transportul produselor.
Shein, care are 5.800 de producători contractuali, majoritatea din provincia Guangdong din China, a început să-și diversifice lanțul de aprovizionare, incluzând furnizori din Turcia și Brazilia pentru a reduce emisiile de carbon. În 2023, compania a economisit 49.578 de tone de CO2 echivalent prin trecerea de la transportul aerian la cel maritim și terestru pentru anumite produse.
Shein a stabilit obiective de reducere a emisiilor, care au fost trimise pentru validare către Science-Based Targets Initiative. De asemenea, compania a înființat un comitet de sustenabilitate la nivel de consiliu în iulie anul trecut, care include CEO-ul, președintele executiv și trei reprezentanți ai investitorilor. Întrebată despre legătura dintre crearea acestui comitet și viitoarea listare la bursă, Annabella Ng a evitat să comenteze, subliniind doar că îmbunătățirea structurilor de guvernanță face parte din angajamentul companiei către o mai mare transparență și responsabilitate.