Actorul Călin Chirilă, din Iași, într-o poveste artistică și de viață ce are în prim-plan cel mai bun spectacol din România – FOTO
După o muncă de 29 de ani, actorul Călin Chirilă, din Iași, într-o poveste de viață și una artistică ce are în prim-plan cel mai bun spectacol din România! El joacă alături de Diana Chirilă, partenera sa și în viața reală, în spectacolul ”Plugarul și Moartea”. Producția a fost nominalizată la categoria ”Cel mai bun spectacol” la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România-2022. Astfel, membrii trupei Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași sunt protagoniștii creației dramatice care le-ar răsplăti talentul, munca și inspirația și i-ar propulsa printre cei mai buni actori ai țării
După 29 de ani, actorul Călin Chirilă, din Iași, ”joacă” într-o frumoasă poveste de viață și într-una artistică ce are în prim-plan cel mai bun spectacol din România! El joacă alături de Diana Chirilă, partenera sa și din viața reală, în spectacolul ”Plugarul și Moartea”, nominalizat la categoria ”Cel mai bun spectacol” la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER)-2022. Ambii, membri trupei Teatrului Național (TNI) ”Vasile Alecsandri” din Iași, sunt protagoniștii creației dramatice care le-ar răsplăti talentul, munca și inspirația și i-ar propulsa printre cei mai buni actori ai țării.
Călin și Diana Chirilă, din Iași, într-o poveste de viață și artistică ce are în prim-plan cel mai bun spectacol din România
”Plugarul și Moartea”, text scris în anii 1400, este una dintre primele opere importante ale literaturii germane, un dialog profund, amar și acuzator între un plugar rămas văduv și Moarte. Călin Chirilă, actor de forță al trupei ieșene de teatru și protagonistul noii producții, nu este la prima întâlnire cu Silviu Purcărete; acesta a mai făcut parte din distribuția celor trei mari spectacole montate de regizor pe scena Naționalului ieșean cu rolurile Cromo, în ”Uriașii munților” (premiera 2009), Nonacourt, în ”Pălăria florentină” (2013) și Don Marzio, în ”Cafeneaua” (2016).
În piesă, Călin Chirilă dezvoltă ireproșabil un rol complex de victimă și călău
În ”Plugarul și Moartea”, Călin Chirilă dezvoltă ireproșabil un rol complex de victimă și călău, o experiență a dedublării înțeleasă și parcursă cu măiestria cu care și-a obișnuit publicul. Despre noua provocare, actorul mărturisește:
”E un text frumos în care se regăseşte, la un moment dat, fiecare om. Aşa ne e scris. Să plângem pe cei pierduţi, să blestemăm moartea sau contextul venirii ei. Mizele se regăsesc în fiecare din cei prezenți în sală. Fiecare spectator simte și înțelege ce și cum vrea. În general, abstractul nu se poate juca. El trebuie ajutat de semne scenice, citibile de către spectator. Modul de a crea acest spectacol, sămânța devenirii lui, sunt în imaginația și sentimentele regizorului. Filtrul meu de gândire și simțire merg și trebuie să meargă în alte zone mai telurice”.
Soții Chirilă: dedicaţi, pasionaţi şi îndrăgiţi membri ai frumoasei echipe de la Naționalul ieșean
Dedicaţi, pasionaţi şi îndrăgiţi membri ai frumoasei echipe de la TNI, aceștia au amintiri, experienţe de viaţă şi din carieră din lumea fabuloasă a Teatrului, trăiri pe ”scândura” Naţionalului! Călin și Diana Chirilă s-au văzut, cunoscut și îndrăgostit în primul an de facultate, la Iași.
”Pentru mine, Teatrul a fost un «mic accident». Eu îmi doream să fac muzică, să ajung la Conservator… Eram tânăr, aveam gașca mea și nu proveneam dintr-o familie boemă, artistică. Dimpotrivă, eu eram puțin mai sălbatic. Apoi, într-o zi, un prieten mi-a bătut la ușă: era Liviu Manoliu, care mi-a spus să dau la Teatru. Și, iată, am ajuns actor. Îmi aduc aminte că, în anul I, am cunoscut-o pe Diana, am remarcat-o din prima!”, mărturisește Călin Chirilă.
Viața de student, momentul în care s-au închegat mari prietenii și întâlniri cu oameni minunați
Pe de altă parte, Diana Chirilă rememorează anii studenției:
”Poate așa a fost destinul meu: ca de la Sibiu să ajung la Iași și să devin actor. Nu a fost ceva programat, nu eram un copil care să-mi fi dorit să ajung artist. Apoi, chiar la admitere, l-am cunoscut pe Călin. Era ca un prinț, într-o cămașă albă și era tare chipeș. A fost o atracție reciprocă… În facultate a fost momentul în care s-au închegat mari prietenii și întâlniri cu oameni minunați. L-am avut ca profesor pe Sergiu Tudose, un om exigent și care ne-a ținut din scurt. A fost greu la început, dar îmi amintesc de al meu debut la Teatrul Național. Am mers la o preselecție și am fost aleasă. Vreau să vă spun că, atunci, m-am și rătăcit în clădirea teatrului… Și am jucat chiar cu al meu profesor, Sergiu Tudose… Au fost emoții extraordinare, terbile!”, povestește Diana Chirilă.
Călin Chirilă: ”Rolurile sunt ca niște copii și dacă nu-i iubești, îi uiți, atunci rămâi fără amintiri”
Deja, în cei aproape 30 de ani, Călin Chirilă spune că niciodată nu a confundat viața de pe scena cu cea din realitate.
”Nu, niciodată nu am confundat cele două planuri, anume, de pe scenă și din viața de zi cu zi. De asemenea, rolurile sunt ca niste copii și dacă nu-i iubești, îi uiți, atunci rămâi fără amintiri. Fiecare clipă din teatru este ceva viu, extrem de frumos și de special. Cu fiecare rol crești. Acestea sunt ca niște trepte, unele mai mari și altele mai mici. Mereu e superb să schimbi rolurile, ieși din rutina și banalul cotidian”, crede Călin Chirilă.
Cei doi au jucat în rolul valoroase, au încântat publicul cu interpretări spectaculoase! Munca, talentul şi inspiraţia le-au fost răsplătite în primul rând de public, dar şi de critici. Diana Chirilă a absolvit Facultatea de Teatru a actualei Universităţi Naţionale de Arte ”George Enescu” din Iaşi în anul 1998, la clasa prof. Sergiu Tudose- Monica Bordeianu. Colaborează încă din anul al II-lea de facultate cu Teatrul Naţional din Iaşi, unde este angajată ca actor din toamna anului 2002. Numeroasele roluri jucate cu delicateţe, pasiune şi emoţie au primit aplauzele şi cele mai sincere aprecieri de-a lungul anilor.
Călin Chirilă, vocea şi figura inconfundabilă a Teatrului Naţional din Iaşi
Călin Chirilă este o voce şi o figură inconfundabilă a Teatrului Naţional din Iaşi! Stilul aparte, meticulos, profund şi impunător l-a individualizat şi făcut să fie unul dintre cei mai iubiţi, savuroşi şi dragi artişti ieşeni. A absolvit Facultatea de Teatru a Universităţii Naţionale de Arte ”George Enescu” (UNAGE) din Iaşi în anul 1998, tot la clasa prof. Sergiu Tudose-Monica Bordeianu. Colaborează cu Teatrul Naţional Iaşi încă din anul al II-lea de facultate. Din toamnă anului 2000 este actor al Teatrului Naţional. Din 2007 devine cadru universitar la UNAGE, la clasa prof. Adi Carauleanu-Ciprian Huţanu. Aici semnează alături de Adi Carauleanu regia spectacolului ”A suferi spre a-nţelege” (teatru antic).
În ani, prin firea sa directă, sinceră, inspiraţie şi talent, Călin Chirilă a intrat în mintea şi inima publicului! Acum, la Iași, și alături de soția sa, într-o poveste de viață și artistică ce are în prim-plan cel mai bun spectacol din România.