Activitatea Judecătoriei Iaşi se suspendă din cauza virusului Covid-19
Judecătoria Iaşi a anunţat suspendarea activităţii din cauza noului coronavirus, începând cu data de 4 noiembrie 2020.
Zeci de procese au fost amânate în urma decizie, însă activitatea ar putea fi reluată curând dacă numărul cazurilor de infectare cu virusul SARS – COV – 2 va scade.
Judecătoria Hârlău a fost închisă, după ce s-a confirmat un caz de infecţie cu Covid-19
În data de 17 iulie 2020, Judecătoria Hârlău a fost închisă din cauza virusului ce a acaparat întreaga planetă. Astfel, o grefieră a fost testată pozitiv la noul coronavirus. În speţă, activitatea instituţiei de justie a fost suspendată pentru o perioadă nedeterminată.
Decizia a fost luată pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus. Magistratul Diana Micu Cheptene, preşedintele Curţii de Apel Iaşi, în circumscripţia căreia se afla Judecătoria Hârlău, a confirmat telefonic hotărârea.
„Da, este adevărat. Judecătoria Hârlău și-a suspendat total activitatea pentru câteva zile. Un angajat a fost depistat pozitiv cu COVID-19 acolo. A fost o decizie a noastră, cei de acolo s-au sfătuit cu noi. S-a decis astfel, pentru a nu transforma instituția într-un focar și pentru a le da timp angajaților să se testeze. Am înțeles că, pentru ceilalți angajați, au venit deja primele teste, care sunt negative la COVID-19”, a declarat la acel moment judecătorul Diana Micu Cheptene, cu privire la cazul de COVID-19 depistat la o grefieră de la Judecătoria Hârlău.
Spațiile sediului, dezinfectate de urgență
Președintele Curții de Apel Iași, Diana Micu Cheptene, a ținut să precizeze la acel moment că s-a hotărât suspendarea activității pentru câteva zile și pentru dezinfectarea spațiilor din sediul Judecătoriei Hârlău.
„S-a luat decizia și prin prisma faptului că era necesar să se dea cu soluții, pentru a dezinfecta spațiile din instanța respectivă. Din informațiile mele, termenele de judecată ale dosarelor aflate pe rol vor fi preschimbate. După cum știți, din păcate, vorbim despre transmiterea comunitară a COVID-19, de acum lucrurile sunt în această direcție… Noi avem contact cu publicul și am dorit să evităm îmbolnăvirea oamenilor, a justițiabililor și a personalului instanței. Mai ales că vorbim despre o instanță destul de mică, unde, dacă se îmbolnăvește toată lumea, nu mai poate funcționa instanța”, a mai precizat președintele Curții de Apel Iași, cu privire la această situație, generată de virusul COVID-19.
Cazuri Covid-19 la nivel național
Până ieri, 2 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 250.704 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), potrivit știrioficiale.ro.
177.361 de pacienți din fericire s-au vindecat.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost confirmate 4.041 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Nu mai puțin de 7.153 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au murit.
În intervalul 01.11.2020 (10:00) – 02.11.2020 (10:00) au fost raportate 86 decese (48 bărbați și 38 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dolj, Gorj, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.
Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 29 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 33 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 19 decese la categoria de peste 80 de ani.