Acțiuni intense ale echipelor din cadrul Biroului Protecția Mediului. Numeroși ieșeni au fost amendați pentru că au aruncat electrocasnice uzate și deșeuri din mase plastice pe domeniul public
Echipele din cadrul Biroului Protecția Mediului au intensificat acțiunile de control, iar mai mulți ieșeni au fost amendați după ce au aruncat ilegal electrocasnice uzate și deșeuri din mase plastice pe domeniul public al municipiului Iași. Pentru a evita poluarea mediului înconjurător, Primăria Iași a pus la dispoziția cetățenilor un serviciu de colectare gratuită a deșeurilor DEEE
Acțiuni intense ale echipelor din cadrul Biroului Protecția Mediului
Angajații Biroului Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Iași au intensificat acțiunile de control în urma cărora au fost aplicate numeroase amenzi ieșenilor care au aruncat ilegal electrocasnice uzate, deșeuri din mase plastice și materiale textile pe domeniul public al municipiului Iași. Pentru că au fost sesizate numeroase cazuri de depozitări ilegale de deșeuri mai ales pe spațiile verzi, ceea ce duce la poluarea mediului înconjurător, sancțiunile aplicate celor care nu respectă regulile sunt pe măsură și ajung la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice.
„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform OUG 195 din 2005 privind protecția mediului, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 5.000 lei, numitului G.M., întrucât a fost depistat în timp ce depozita în mod necontrolat pe domeniul public, deșeuri din mase plastice, resturi de aparatură electrocasnice, textile, fapt ce a condus la degradarea mediului natural din zonă”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.
Deșeurile eletronice se depozitează separat la Serviciul Local de Colectare Iași
Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au o motivație foarte clară: protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deșeurile electrice au în structura lor componente toxice, iar pentru că acestea trebuie depuse separat, ieșenii beneficiază de servicii cu cost zero de colectare a deșeurilor electrice și electronice, puse la dispoziție de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Salubris. În acest sens a fost făcut un regulament, iar cine nu îl respectă, este sancționat.
„Polițiștii locali din cadrul Serviciului 5 Ordine Publică au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform HCL Iași 552 din 2018 privind aprobarea modificării tarifelor pentru activitatea de colectare separată, transport separat și depozitarea deșeurilor municipale și a deșeurilor similare provenite din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat, fără a aduce atingere fluxului de deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii și acumulatori, utilizate de SC Salubris SA Iași, precum și a contravențiilor în domeniul serviciului de salubrizare, stabilind o amendă în valoare de 400 lei, numitului M.C., întrucât a fost depistat în timp ce depozita gunoi menajer lângă punctul gospodăresc”, au mai precizat reprezentanții Poliției Locale Iași.
Ieșenii pot depozita gratuit deșeurile eletronice și electrice
Serviciul Local de Colectare Iași desfășoară activități de colectare a deșeurilor electrice de la cetățeni, firme și instituții. Cei care doresc să scape responsabil de deșeurile electrice le pot duce și preda la Centrul de Colectare a deșeurilor electrice situat pe Strada Pompei nr. 3 (zona Podul de Piatră). De asemenea, ieșenii pot face o comandă de preluare gratuită a deșeurilor de acasă sau de la locul de muncă printr-o programare la TelVerde 0800 444 800, iar Serviciul Local de Colectare Iași va prelua gratuit deșeurile electrice de mari dimensiuni direct de acasă sau de la sediul firmelor și instituțiilor.