Acte necesare pentru asigurarea de sănătate fără venit. Iată cum poți beneficia de servicii medicale dacă nu ești angajat
Sunt câteva acte necesare pentru asigurarea de sănătate fără venit, pe care persoanele în cauză trebuie să le completeze și să le depună. Persoanele care nu sunt angajate trebuie să depună o declarație, iar calitatea sa de asigurat pentru această categorie de persoane se acordă pe o perioadă de 12 luni de la data depunerii declarației.
Persoanele fără venit pot beneficia de asigurare de sănătate, astfel te poți bucura de acest drept chiar dacă nu ești angajat. Iată ce acte trebuie să completeze și să depună persoana în cauză pentru a fi asigurat medical.
Acte necesare pentru asigurarea de sănătate fără venit
Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), baza de calcul a plății contribuției de asigurări sociale de sănătate este egală cu șase salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii declarației. Formula de calcul este valoarea salariului minim brut pe țară la data depunerii declarației înmulțit cu 10% din cota de contribuție.
Persoanele care nu sunt angajate în baza unui contract de muncă și vor să aibă asigurare de sănătate trebuie să depună o declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice. Formularul se numește D212 și se poate depune online sau în format fizic la registratura organului fiscal ori prin poștă, cu confirmare de primire.
E important de menționat că persoanele fără venit nu beneficiază de aceleași servicii medicale ca cele angajate. Persoanele care au asigurare medicală dar nu au venit, pot beneficia de aceasta doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potențial endemoepidemic, monitorizarea evoluției sarcinii, servicii de planificare familială, servicii de prevenție și îngrijiri de asistență medicală comunitară. De aceea, e foarte important ca persoanele să aibă grijă sănătatea lor și să aibă o greutate ideală.
Cât trebuie să plătească lunar pentru asigurare persoanelor care nu sunt angajate
Codul fiscal prevede că asigurarea anuală opțională reprezintă 10% din valoarea a șase salarii minime brute. Salariul minim în prezent este de 3.000 de lei, iar cei care vor să se asigure medical trebuie să plătească 1.800 de lei pentru 12 luni. Persoanele în cazuă pot alege plata lunară, care este de 150 de lei.
Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din pensii, activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură și nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pot opta pentru plata CASS. De asemenea, și pensionarii sunt obligați să își plătească 50% din biletul de tratament.
Asigurarea de sănătate în cazul persoanelor fără venit este opțională. Persoanele care vor să beneficieze de ea trebuie să cotizeze cu suma de 1.800 de lei la Fisc.
Persoanele care nu au un contract de muncă, dar vor să se asigure medical trebuie să depună formularul D212, care se completează corect, bifând subsecțiunea a doua de la secțiunea doi din formular „date privind CASS estimată”. Astfel că, actele necesare pentru asigurarea de sănătate fără venit constau doar în formularul D212 care trebuie completat corespunzător.