Acord între Ucraina și Rusia pentru exportul de cereale

de: BZI.ro
09:33, 14 iul. 2022

Discuțiile care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră au condus la un acord, a spus Turcia. Acordul naște speranțe pentru încheierea conflictului, care a lăsat milioane de oameni expuși unui risc crescut de foame.

Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia permite exportul de cereale din Ucraina, dar țara condusă de Volodimir Zelenski trebuie să demineze Marea Neagră.

Ucraina și Rusia, acord pe exportul de cereale

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că ambele părți au convenit asupra modalităților de a asigura siguranța rutelor de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina. El a spus că acordul va fi semnat săptămâna viitoare, când vor avea loc mai multe discuții în Turcia. Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit progresul de miercuri un „pas critic înainte”.  El a spus că este nevoie de mai multă muncă pentru a finaliza acordul, care va necesita „multă bunăvoință și angajamente din partea tuturor părților”.

Ucraina a reușit să-și trimită o parte din cereale pe șosea și pe calea ferată, iar o nouă rută navală se deschide prin estuarul Dunării. Însă doar 2,5 milioane de tone au fost exportate luna trecută, mult mai puțin decât media de opt milioane de tone dinainte de război, iar alte milioane așteaptă în portul ucrainean Odesa.

Înainte că progresele să fie anunțate, diplomații au spus că negocierile au inclus planuri ca navele ucrainene să ghideze navele de cereale în și din apele portului minat.

S-a sugerat, de asemenea, că Rusia va fi îndemnată să respecte un armistițiu în timp ce transporturile se deplasează și că Turcia – susținută de ONU – s-ar oferi să inspecteze navele pentru a atenua temerile Rusiei cu privire la contrabandă cu arme.  Rusia și Ucraina produc 30% din oferta mondială de grâu. Înainte de război, Ucraina era văzută drept coșul de pâine al lumii, exportând 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale.

Și în timp ce Ucraina a reușit să obțină unele exporturi prin alte canale, ea a compensat doar parțial închiderea Mării Negre, cu volumele exporturilor scăzute la aproximativ 30% din totalul lor de dinainte de război.

România va răsufla ușurată în ceea ce privește exportul de cereale

România a jucat un rol important după ce porturile de la Marea Neagră ale Ucrainei au fost blocate de Rusia. Ucraina a început să exporte cantități mari de cereale prin România unde au existat numeroase blocaje. Fermierii români s-au plâns de faptul că ucrainienii au mai multe avantaje și au prioritate în exportul de cereale. Situaţia grea din țară a fost subliniată și de ambasadorul Rusiei la București care spunea că România își supraestimează capacitatea de export:

„Evident, ei (românii) îşi supraestimează capacitatea în privinţa asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să priveşti din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obişnuită în lumea din zilele noastre – publicitate, PR, înainte de toate, şi apoi vom vedea cum va merge”, a declarat Kuzmin, în timp ce TASS comentează că intenţia autorităţilor de la Bucureşti este de a transforma România în principala ţară de tranzit a cerealelor ucrainene în UE, informează Agerpres.

Așadar, Rusia și Ucraina au ajuns la un acord al exportului de cereale, iar acest lucru ar trebui să după o ieftinire a pieții internaționale de profil.