Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Procoavă. Iată ce trebuie să facă toții creștinii în această zi de sărbătoare

de: Vlad Rotaru
02:00, 01 oct. 2021

Creștinii-ortodocși sărbătoresc astăzi, 1 octombrie 2021, Acoperământul Maicii Domnului. Această zi este una deosebit de importantă pentru creștinii-ortodocși și cei greco-catolici. În acestă zi, creștinii trebuie să respecte și o serie de tradiții și obiceiuri

Prima zi din luna octombrie 2021 aduce o sărbătoare importantă pentru creștinătate. În calendarul creștin- ortodox și cel greco-catolic este trecut Acoperământul Maicii Domnului, o zi cu o însemnătate aparte pentru tradiția creștină. De altfel, sărbătoarea de astăzi, 1 octombrie 2021, este legată de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, Istanbulul de astăzi. În secolul al X-lea, mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului, împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul, dar și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Acoperământul Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă

Acoperământul Maicii Domnului este o importantă sărbătoare ce mai poartă denumirea de Pocroave, care vine din limba slavonă. Sărbătoarea este strâns legată de ceea ce s-a întâmplat la Constantinopol în secolul al X-lea. La acel moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, și anume invazia rușilor. Se spune că mai multe persoane au văzut-o pe Maica Domnului cum a intrat în biserică, a îngenuncheat și a început să se roage. În urma acestei întâmplări, orașul a fost scutit de suferință, iar primejdia a fost îndepărtată. De atunci, ziua de 1 octombrie este dedicată rugăciunilor de ajutor închinate Maicii Domnului.

Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin

Luna octombrie este denumită popular Brumărel. Astfel, prima zi a lunii aduce această mare sărbătoare, iar credincioșii sunt îndemnați să participe la sfânta liturghie închinată Maicii Domnului. Aceasta este prima zi cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii octombrie și este un moment numai bun pentru rugăciuni rostite de dimineață. Potrivit tradiției bisericești, rugăciunile din această zi sunt închinate către Maica Domnului. Iar cea mai importantă este Acatistul pentru Acoperământul Maicii Domnului. Acesta se poate citi oricând, la orice oră din zi sau din noapte, mai ales când ne lovim de anumite greutăți.

Tradiții și obiceiuri de Acoperământul Maicii Domnului în 2021

Sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Se spune că în această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Una din tradițiile legate de această zi este cea potrivit căreia credincioșii trebuie să țină post, pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec.
Fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în această zi de sărbătoare se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. Tot de Pocroave, fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.

Zi aparte pentru creștinătate

În această zi sunt respectate și alte tradiții și obiceiuri. De asemenea, în această zi, sub nicio formă nu se taie părul, deoarece, altfel, el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. Așadar, de Acoperământul Maicii Domnului, credincioșii petrec ziua postind și rostind rugăciuni, printre care și acatistul acestei sărbători.