Aciditate la stomac: Simptome, cauze și remedii naturiste
Acidul gastric din stomac este un lichid acid produs natural și activator al enzimelor digestive care dizolvă alimentele consumate. În momentul în care acidul din stomac este în exces are loc aciditatea la stomac sau pirozisul, care poate determina simptome grave. Acidul în exces se prelinge în esofag și duce la o senzație de plenitudine și de arsuri epigrastice, asociate câte o dată cu regurgitarea materialului acid.
Aciditatea la stomac poate duce la leziuni severe ale mucoasei sensibile a esofagului si faringelui. Controlul acidității gastrice în exces este ușor de controlat prin modificarea alimentației și administrarea unor adjuvante terapeutice.
Aciditate la stomac: Care sunt principalele simptome
Aciditatea gastrică în exces are ca principale simptome apariția arsurilor stomacale și a unei senzații de disconfort abdominal care deseori poate fi însoțită de durere și balonare.
De obicei, arsurile gastrice apar sub stern, la nivelul esofagului, iar aceasta poate fi asociată cu o senzație de durere în piept care deseori se poate extinde până la nivelul gâtului și maxilarului.
Aciditatea la stomac poate provoca și dificultăți la înghițirea alimentelor și, în anumite cazuri, pot să apară chiar și dureri de cap sau stări de vomă.
În cazuri mai rare, hiperaciditatea gastrică poate duce la căderea părului, unghiilor fragile, respirație urât mirositoare, congestii nazale, prurit perianal, infecții candidozice cronice și alimente nedigerate în scaun. Nu este exclus să apară și alergii și intoleranțe alimentare.
Cauzele care duc la aciditatea la stomac
Aciditatea la stomac este cauzată în principal de stilul de viață al fiecărei persoane, cu particularizare pe stilul alimentar. Astfel, mâncarea nesănătoasă și obiceiurile alimentare greșite duc la apariția acidității gastrice.
Persoanele care sar peste micul dejun, care beau alcool pe stomacul gol sau care fumează înainte de a lua micul dejun se ocnfurntă de obicei cu aciditatea la stomac. La fel stau lucrurile și în cazul celor care obișnuiesc să mănânce alimente grase și / sau picante.
Aciditatea gastrică poate fi cauzată și de masticația insuficientă, consumul limitat de apă și mesele târzii.
Un alt factor care poate duce la apariția acidități ila stomac este stresul.
Și un stil de viață dezordonat, cu nopți pierdute și odihnă insuficientă pe termen lung pot duce la creșterea acidului gastric și apariția arsurilor stomacale.
Ce alimente produc aciditate la stomac
Apariția acidități ila stomac poate fi provocată de consumul în exces al unor alimente. Lăsând la o parte fumatul, alcoolul și cafeaua, care produc aciditate gastrică, și băuturile carbogazoase, ciocolata și laptele sau smântâna pot produce aciditate la stomac și arsuri stomacale.
Alte alimente care duc la apariția acidități igastrice sunt roșiile, citricele, alunele, prăjelile, grăsimile, maioneza, condimentele, ceapa, usturoiul și murăturile.
Tratamente pentru aciditatea gastrică
Tratarea acidității la stomac este foarte importantă deoarece netratată aceasta poate duce la afectarea mucoasei stomacului și a esofagului, apariția gastritei, ulcerului sau chiar a cancerului.
Pe lângă o serie de medicamente precum Dicarbocalm sau Gastrocalmin există o serie de remedii naturiste care reduc aciditatea gastrică și calmează arsurile stomacale.
Cele mai des remediu folosit pentru ameliorarea acidității la stomac este ceaiul de gălbenele sau de mușețele. Aceste ceaiuri au efect cicatrizant și ajută la refacerea mucoasei stomacale, în timp ce reglează aciditatea gastrică. Ceaiul se prepară din trei linguri de flori uscate peste care se toarnă apă clocotită și se lasă la infuzat aproxiamtiv 10 minute. Ceaiul se bea de preferință pe stomacul gol.
Un alt remediu natural pentru aciditatea gastrică este ceaiul de salcâm. Acesta este un adevărat pansament pentru stomac. Pentru asta, pste câteva lingurițe de flori de salcâm uscate se toarnă apă clocotită și se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Se consumă până la trei căni pe zi, de preferat pe stomacul gol sau înainte de masă cu 30 de minute.