Acești bolnavi sunt predispuși unor riscuri importante! Temperaturile scăzute sunt principalul lor dușman în această perioadă

de: Cristian Hitruc
04:00, 23 nov. 2019

Medicii ieșeni vin cu o serie de sfaturi pentru toți pacienții care suferă de boală cronică de rinichi. Temperaturile din termometre au scăzut simțitor, iar acest lucru poate provoca diverse complicații. Se poate ajunge în situații tragice, dacă nu se ține cont de aceste sfaturi medicale. Iată la ce sunt predispuși acești pacienți

Temperaturile din termometre au început să scadă simțitor în ultimele zile, iar acest lucru i-a pus pe jar atât pe medici, cât și pe pacienți. Astfel, în cazul anumitor categorii de pacienți, este nevoie de măsuri suplimentare pentru a evita eventualele complicații. Printre aceștia se numără și ieșenii care suferă de boală cronică de rinichi, care sunt predispuși la îmbolnăviri mult mai rapide decât populația sănătoasă. În primul rând, aceștia pot intra mult mai ușor în contact cu infecțiile respiratorii, spun medicii.

„Sunt câteva lucruri care trebuie să fie cunoscute. Pacienții cu boală cronică de rinichi trebuie să aibă grijă la mai multe aspecte în această perioadă a anului. Unul dintre aceste lucruri este riscul infecțios. Sunt mai predispuși la infecții, trebuie să se vaccineze antigripal. Totodată, să evite contacul cu persoanele care sunt bolnave de gripă sau infecții respiratorii. Sunt mai predispuși față de alți pacienți, riscul infecțios este mai mare”, precizează dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog în cadrul Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

Degerăturile, un alt pericol pentru acești pacienți

Totodată, medicii atenționează asupra faptului că pacienții care suferă de boală cronică de rinichi au o circulație a sângelui mai deficitară. Astfel, din cauza temperaturilor scăzute, aceștia sunt predispuși degerăturilor. În aceste condiții, pacienții care știu că suferă de astfel de probleme trebuie să-și ia măsuri suplimentare de protecție.

„Al doilea lucru important pentru acești pacienți este ca ei să se protejeze de frig. Au o circulație periferică mai slabă și sunt predispuși la degerături. Este nevoie, în mod deosebit, să-și protejeze picioarele, să le protejeze prin încălțăminte și îmbrăcăminte călduroasă, întrucât sunt predispuși la degerături”, adaugă dr. Ionuț Nistor.

Nivelul de hidratare este un aspect extrem de important pentru acești pacienți. Astfel, aceștia ar trebui să consume mai puține lichide în această perioadă a anului

„Nu în ultimul rând, acești pacienți trebuie să mențină un nivel bun de hidratare. Aici, mai degrabă este vorba despre pacientul cu boală cronică de rinichi, care trebuie să mai reducă din lichide. Transpiră mai puțin, elimină mai puțin. Un exces de lichide nu-i ajută, provoacă complicații precum hipertensiunea arterială”, încheie dr. Ionuț Nistor.