Acești bani nu mai pot fi folosiți! Nici măcar băncile nu îi mai acceptă
Acești bani nu mai pot fi folosiți! Este vorba despre banii deteriorați, care sunt respinși și de agenții bancari. Multe persoane recurg la distrugerea bancnotelor foarte vechi, însă trebuie de știut dacă această practică este legală sau nu. Iată banii care nu vor mai putea circula pe piață și de ce nici măcar băncile nu îi mai acceptă.
Acești bani nu mai pot fi folosiți!
Nu mai pot fi schimbate sau folosite bancnotele unde nu se pot identifica elementele de siguranță, cele afectate de agenți chimici, spălate, decolorate, deformate, arse, expuse la căldură sau care au pierdut peste 40% din suprafață. În România, bancnotele uzate și deteriorate pot fi schimbate și vor fi acceptate la 100% din valoarea nominală. Bancnotele clasificate ca „uzate” sunt bancnotele murdare, bancnotele șifonate, bancnotele decolorate sau bancnotele rupte pe o suprafață mică.
Aceste bancnote trebuie să aibă elementele esențiale neafectate. Bancnotele deteriorate sunt cele care au o suprafață lipsă de maximum 40%. Suprafața lipsă poate fi din cauza tăierii, decupării sau ruperii, dar cu elementul de identificare complet și lizibil într-o singură poziție. Românii trebuie să știe că bancnotele şi monedele vechi sau deteriorate parțial pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.
„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.”, au precizat reprezentanții BNR.
Bancnotele care nu mai au elementele de identificare nu mai pot fi puse în circulație și nu mai sunt acceptate nici la bancă. BNR rambursează valoarea integrală a banilor ce trebuie schimbați, chiar dacă aceștia prezintă lipsuri, mai ales în cazul bancnotelor. Totuși, există o condiție. Bancnotele care au rămas fără 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot trimite Băncii Naționale a României pentru a fi schimbate.
Ce se întâmplă cu bancnotele deteriorate
Distrugerea banilor poate fi considerată o infracțiune în anumite țări, însă în altele precum Germania, reglementările permit proprietarului unui bun să-l folosească sau să-l distrugă după bunul plac, conform principiului stipulat în Codul Civil.
Distrugerea propriului numerar, fie că este vorba despre ardere, tăiere sau mototolire, nu constituie o infracțiune în Germania. Înainte de a arde sau a tăia bancnotele, acestea trebuie evaluate foarte bine. De multe ori, numerarul poate suferi daune accidentale. În aceste situații, Deutsche Bundesbank oferă posibilitatea de schimb, atâta timp cât cel puțin 51% din bancnotă sau monedă este intactă. Cu toate acestea, dacă numerarul este distrus intenționat, banca poate refuza schimbul.
Deși distrugerea propriilor bani este permisă în Germania, această regulă nu se aplică automat în alte țări. De exemplu, în SUA, distrugerea bancnotelor în dolari sau a monedelor de cenți este considerată o infracțiune.
Banii complet distruși nu mai pot fi puși în circulație și nici nu pot fi schimbați la bancă. În schimb, dacă bancnotele sunt deteriorate, dar elementele de identificare se văd, atunci banii pot fi schimbați la băncile comerciale.