Aceste firme căpușează CTP Iași? „Ce să fac, dacă am avut oferta cea mai bună?!“

de: Adnana Gafton
02:00, 20 sept. 2022

Două firme din Iași încheie contracte de achiziții pe bandă rulantă cu CTP Iași. S.C. Oana Chris Com S.R.L. și S.C. New Sh S.R.L. căpușează CTP Iași de cel puțin 5 ani. De asemenea, S.C. Vinci Construct S.R.L., cu o „ofertă de nerefuzat“, colaborează exclusiv cu Compania de Transport Public Iași

Cele 3 firme înregistrează venituri colosale doar din contractele cu Compania de Transport Public (CTP) Iași. Ani la rând, cifra de afaceri a celor 3 companii a fost constituită doar de sumele pe care compania le oferă pentru contractele de achiziții directe. Cel puțin în teorie, acestea ar trebui să aibă cele mai bune prețuri și servicii, iar CTP Iași „nu poate refuza“ asemenea pomană.

Două firme din Iași încheie contracte de achiziții pe bandă rulantă cu CTP

De peste 5 ani, S.C. New Sh S.R.L. capușează CTP Iași

Cele 3 firme înregistrează venituri colosale doar din contractele cu CTP Iași

Ultimii 5 ani îi aduc firmei S.C. New Sh S.R.L. numeroase contracte cu CTP Iași. Înființată în noiembrie 1994 de către Mișu Ticu Hîrțan, compania înregistrează profituri imense din contractele cu Compania de Transport Public Iași. În anul 2021, aproximativ 80 la sută din totalul cifrei de afaceri, în valoare de 270.447 de lei, este reprezentată de contractele obținute cu CTP Iași.

Din 2018 și până în prezent, timp de 5 ani, CTP Iași a cumpărat de la S.C. New Sh S.R.L. piese și accesorii pentru flota companiei, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de lei. Dubios este faptul că, în toți acest timp, contractele de achiziții pe bani publici au fost realizate doar cu compania de transport din Iași. În 2019, 62 la sută din cifra de afaceri, mai concret 442.482 de lei, a fost reprezentată de achizițiile CTP Iași. Compania de transport cumpără diluant, vopsea și alte accesorii auto doar de la această firmă din Iași.

„Pandemia mi-a redus semnificativ din profituri. Momentan, am și o problemă de sănătate, am suferit o operație la bazin. Nu pot să spun că sunt mulțumit de profiturile pe care le înregistrez. CTP Iași este un consumator foarte mare și are mereu nevoie de achiziții. Mai am câțiva clienți cu care lucrez, dar, în general, CTP realizează achiziții mult mai des“, declară Hîrțan Mișu Ticu, patronul firmei S.C. New Sh S.R.L.

Curios este că CTP are un top 3 firme favorite cu care cooperează de ani buni de zile

Contracte pe bandă rulantă din banii ieșenilor

Cele 3 firme au contracte de achiziții pe bani publici doar cu compania de transport din Iași

O altă firmă ce este „prietenă“ cu CTP Iași este S.C. Vinci Construct S.R.L., înființată în 2007, cu sediul social în județul Brăila. Administratorul firmei, Cătălin Poienaru, precizează că a câștigat de fiecare dată licitațiile cu CTP Iași, tocmai pentru că oferta lui este cea mai bună… de nerefuzat. Acesta declară că a mai câștigat licitații și cu alte firme din județul Galați. În 2021, a avut un contract în valoare de 650 de lei cu TRANSURB S.A., în 2022 fiind de 780 de lei. Toate celelalte contracte, în valoare de 95 la sută din cifra de afaceri de 240.466 de lei, sunt în colaborare cu firma de transport public din Iași.

S.C. Oana Chris Com S.R.L., un alt „partener de nădejde“ pentru CTP Iași, are încheiate contracte de achiziții în valoare de 231.382,24 de lei, doar în ultimii 2 ani.

„Avem și electrice, și sanitare, toate sunt trecute în obiectul de activitate al firmei. Prețurile mai mici și oferta mai bună ne fac să fim aleși. Totul este trecut online, achizițiile sunt pe net. Totul este transparent!“, precizează Carmen Ilie, reprezentantul firmei S.C. Oana Chris Com S.R.L.

Întrebat despre toate contractele care par servite special pentru aceste firme, directorul CTP Iași, Cristian Stoica, a refuzat să dea explicații, spunând că are nevoie de mai multe informații de la colegii săi.

„Momentan, nu am niciun punct de vedere referitor la aceste firme. Trebuie să vorbesc cu ai mei colegi, să verificăm aceste informații. Vom cerceta să vedem dacă este ceva în neregulă. Mâine (n.r. – marți) pot să vă dau exact de când s-au înființat și de când furnizează la noi piese sau orice alte articole necesare desfășurării activității ca să vedeți exact cum stau treburile. Asemenea detalii nu pot fi sintetizate în jumătate de oră sau o oră. Dar am să fac tot posibilul să vă dau răspunsul“, menționează Cristian Stoica.

Cele 3 firme sunt doar câteva ce căpușează CTP Iași prin contracte de achiziții din banii cetățenilor din Iași.

Comunicat al operatorului de transport public local: Transparența achizițiilor publice, importantă pentru CTP Iași

„Compania de Transport Public Iași organizează proceduri de atribuire (licitații publice, negocieri, proceduri simplificate) și realizează achiziții directe, conform legislației în vigoare, prin intermediul Sistemul Informatic Colaborativ pentru Mediu Performant de Desfășurare al Achizițiilor Publice (SICAP), indiferent de valoarea produselor ori serviciilor solicitate.

Potrivit dispozițiilor legilor 98/2016 și 99/2016 privind achizițiile publice și sectoriale, CTP Iași trebuie să folosească platforma electronică SICAP pentru contractarea de produse, servicii de peste 200.000 de lei și de lucrări de peste 560.000 de lei. Cu toate acestea, pentru a menține un nivel ridicat de transparență, instituția noastră utilizează catalogul electronic și pentru achiziții de câteva zeci de lei, așa cum reiese și din datele publice afișate în sistemul informatic menționat.

Această practică a CTP Iași a fost stabilită ca urmare a experienței cumulate de-a lungul anilor, prin care s-au evidențiat numeroase avantaje în ceea ce privește calitatea și prețul produselor ori serviciilor achiziționate, datorită diversității de oferte existente în SICAP. Achizițiile sunt realizate cu ajutorul catalogului electronic al platformei în funcție de calitate și cel mai mic preț, iar comercianții de la care compania noastră a cumpărat produse ori servicii în mod repetat au oferit de fiecare dată raportul calitate-preț cerut.

Transparența activității CTP Iași este un principiu fundamental de funcționare a instituției și acesta este și motivul pentru care inclusiv achizițiile publice de valori foarte mici sunt realizate prin intermediul sistemului informatic național, deși cadrul legislativ obligă la folosirea SICAP pentru praguri valorice de sute de mii de lei“, spune dirctorul general al CTP Iași, Cristian Stoica.